Aşırı Kilo İdrar Kaçırma Sorunlarına Neden Oluyor!

Kadınlarda sosyal ve özel yaşamı zorlaştırarak birçok probleme neden olan idrar kaçırmanın bir nedeni de fazla kilo. Aşırı kilolularda karın içi basıncı arttığı için soruna daha sık rastlanıyor.

Zor doğum, sık doğum, doğum sırasındaki yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi (mesane) sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunu başlayabiliyor. Genç yaştaki kadınlarda da görülen idrar kaçırma (inkontinans) özellikle orta yaştan sonra artıyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tibet Erdoğru, da Vinci robotik cerrahi yöntemiyle kadınların hayatını kâbusa çeviren mesane sarkması ve idrar kaçırma sorunlarının rahatlıkla tedavi edildiğini söylüyor.

Dr. Erdoğru, sık sık tuvalete çıkma, tuvalete yetişememe, gece tuvalete kalkma, idrarda yanma gibi şikâyetlere neden olan idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında şunları söylüyor:

Mesanedeki sarkmaları 4 dereceye ayırarak sınıflandırıyoruz. Birinci ve ikinci derece mesane sarkması leğen kemiğinin tabanındaki kasların egzersizleri ve günlük hayatta yapılan bazı değişiklikler ile tedavi edilebilir. Ancak, üçüncü ve dördüncü derecedeki mesane sarkmaları çok ciddi olup, cerrahi tedavi gerekmektedir.

Da Vinci robotik cerrahi” tıp dünyasında ileri teknoloji ürünü olarak biliniyor ve ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde kullanılıyor. Uzun yıllardır mesane sarkması ameliyatları açık yöntemle yapılmaktaydı.

Bu ameliyat sonrasında hastanın karnında büyük bir ameliyat izi kalmakta, ameliyat sonrası dönemde fazla ağrı çekilmekte, günlük hayata dönmek için uzun sürenin geçmesi gerekmekteydi.

Yanı sıra hazneden yapılan asma ameliyatları da çok etkili olmamakta ve yıllar içinde sarkma tekrar meydana gelmekteydi. Son yıllarda erkeklerdeki prostat kanseri ameliyatlarını yapan, da Vinci robot tekniği artık kadınlarda mesane sarkmasının tedavisinde de başarılı şekilde uygulanıyor.

Yöntemle idrar tutma mekanizması daha iyi onarılıyor ve ameliyat izi olmuyor. Da Vinci robot ile ameliyat sonrası dönemde ameliyata bağlı şikâyetler çok az olurken, iyileşme ve günlük yaşama dönme süresi çok kısalıyor, başarı oranı ise yüzde 95’leri buluyor.

İlgili Sağlık Konuları