Ankara'da Bir Hastanın İdrara Kesesinde Yumurta Büyüklüğünde Taş Çıktı

Ankara'da idrar yapamama şikayetiyle hastaneye giden Dursun Güngör isimli hastanın idrar kesesinde yumurta büyüklüğünde taş tespit edildi.

Ankara'da idrar yapamama şikayetiyle hastaneye giden Dursun Güngör isimli hastanın idrar kesesinde yumurta büyüklüğünde taş tespit edildi. Taşın büyüklüğü nedeniyle Üroloji Doktoru Metin Taş tarafından açık ameliyata alınan hastanın idrar kesesinden yumurtadan daha büyük taş çıkartıldı.

SIK İDARARA ÇIKMA, KAN GELMESİ ŞİKAYETLERİ VARDI

Operasyonu yapan Üroloji doktoru Metin Taş, hastanın röntgeninde görülen taşın büyüklüğünün normal olmadığını, risk unsurları nedeniyle taşın açık ameliyatla çıkartıldığını söyledi. Dr. Taş, idrar kesesi taşı olan bir kişide genellikle sık idrar yapma, sık idrar yolu iltihabı gelişmesi, idrardan kan gelmesi, idrarin aniden durması, idrar yapamama şikayetleri görüldüğünü anlatıp, şunları kaydetti:

"RÖNTGEN VE ULTRASONLA ANLAŞILABİLİR"

"Yetişkinlerde idrar kesesi taşları hemen hemen her zaman prostat büyümesine bağlı olarak idrar yolunda darlık gelişmesi sonucu oluşur. İdrar kesesi taşı olan bir kişide genellikle sık idrar yapma, sık idrar yolu iltihabı gelişmesi, idrardan kan gelmesi, işemenin aniden durması, idrar yapamama şikayetleri görülür. Bu şikayetlerin olması durumunda idrar tahlili, röntgen ve ultrason ile idrar yolunda taş olup olmadığı anlaşılabilir."

"TAŞ BÜYÜKSE AÇIK AMELİYAT EN UYGUN SEÇENEKTİR"

İdrar kesesi taşlarının küçük olması durumunda kapalı ameliyat yöntemleri ile alınıp hastanın aynı gün taburcu edilebildiğine dikkati çeken Doktor Taş, "Eğer taş büyükse ve kapalı yöntemle kırılamayacak kadar sert ise açık ameliyat en uygun seçenektir. İdrar kesesi taşlarının oluşum nedeni genellikle prostat büyümesi olduğu için, prostat büyümesinin de tedavi edilmesi gerekir." dedi.