Ameliyatta Mr ile Beyin Tümörüne Çare

"MR" ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı operasyon sırasında belirlenebiliyor.

Beyin tümörü ameliyatı sırasında uygulanan "MR" ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı operasyon sırasında belirlenebiliyor. Yöntem, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiğini, tümörün ne kadarının çıkarıldığını, operasyona daha ne kadar devam edilmesi gerektiğini ortaya koyarken, hastanın tekrar ameliyat edilme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, son yıllarda beyin cerrahisi üzerinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü, özellikle ameliyat esnasında kullanılan bazı teknolojik aletlerin beyin cerrahisinin güvenilirliğini daha da artırdığını ifade etti. Erdoğan, görüntüleme yöntemlerinin beyin cerrahisinde çok sık kullanıldığını, bunlar içerisinde özellikle Manyetik Rezonans Görüntüleme diye adlandırılan MR'ların önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Beyin cerrahisinde MR ile görüntülemenin değişik şekillerde uygulanabildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Beyin cerrahisine ilişkin operasyonlarda bu tip özel MR çekimi, ameliyathane içerisinde yapılabiliyor. Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken MR çekilebiliyor. Bu sayede, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiği, tümörün ne kadarının çıkarıldığı, daha ne kadar devam edilmesi gerektiği anlaşılabiliyor. Böylece, hastanın tekrar tekrar ameliyat olmasının önüne geçiliyor. Beyin tümörü cerrahisinde ameliyat esnasında MR ile görüntüleme, cerrahın daha efektif olmasını da sağlıyor."