Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Türkay:

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türkay, "Türkiye'de son dönem kalp yetmezliği olan hasta sayısı 3 ile 5 bin arasındadır.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türkay, "Türkiye'de son dönem kalp yetmezliği olan hasta sayısı 3 ile 5 bin arasındadır. Bunlardan da ancak yılda 80 ile 120 hastaya kalp nakli yapılabiliyor" dedi.

Türkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp romatizmasının 8-18 yaşları arasında görülen romatizmal bir hastalık olduğunu söyledi. Türkay, kalp romatizmasının eklemleri ve kalbi tuttuğunu ifade ederek, hastalığın 15-20 yıl sonra, kalbi etkilemesi sonucu kalpte bazı değişikliklerin olmaya başladığını belirtti.

Kalpte meydana gelen değişikler hakkında bilgi veren Türkay, "Bunlar genelde, kalbin kapakçıklarının kalınlaşması, üstüne kireç çökmesi ve kapakçıkların rahat hareket edememesi nedeniyle nefes darlıkları, çarpıntı, eforda kısıtlama gibi şikayetlere neden olabiliyor" dedi.

Türkay, kalp romatizmasının daha çok tonsil denilen ve boğaza yerleşen bazı mikroorganizmaların ürettiği toksinlerin vücuda dağılmasıyla ortaya çıktığını anlatarak, kalp romatizması tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu ve bir kardiyoloğun muayene etmesi ve gerekirse kapakçığın değiştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

- "Yapay kalp, son dönem kalp yetmezliği olan hastalarda kurtarıcıdır"

Türkay, kalp naklinin yanı sıra yapay kalp naklinin de önemine değinerek, şöyle konuştu:

"Yapay kalp nakli, son dönem kalp yetmezliği olan hastalarda kurtarıcımızdır. Türkiye'de son dönem kalp yetmezliği olan hasta sayısı 3 ile 5 bin arasındadır. Bunlardan da ancak yılda 80 ile 120 hastaya kalp nakli yapılabiliyor. Geri kalan hastaların hayatlarını sürdürebilmesi için, suni kalp dediğimiz ileri teknoloji üretimi olan cihazlar kalbe takılarak vücuda kan desteğini devam ettirebiliyor. Tedavi yöntemi olarak yapay kalp naklinin yanında, kalp nakli de oldukça önemlidir."