Ağrılar Yaz Tatilinizi Zehir Etmesin!

Özellikle klimalı ortamlar yaz aylarında ağrıların tetiklenmesine yol açıyor. Uzmanlar yaz mevsimi süresince ortaya çıkabilecek ağrılara karşı uyarıyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Ağrı Uzmanı Prof.Dr. Ayşen Yücel, yaz aylarında ortaya çıkan ağrılardan korunmanın en iyi yolunun klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve zorunlu kalmadıkça sıcak havalarda sokağa çıkmamak olduğunu söylüyor.

Sıcak havalar hangi ağrıların artmasına neden olur?

Havaların ısınması ve aşırı sıcaklarla birlikte özellikle kas-iskelet sistemi ağrıları ön plana çıkabilir. Genel olarak aşırı güneşte kalmak ve terleme sonrası klimalı ortamda bulunmak ya da tam tersi durumlarda kas kasılmasına bağlı ağrılar ortaya çıkabilir. Bu havalarda ani boyun ya da bel tutulması görebiliriz.

Soğuk havaların kas kasılması ve buna bağlı ağrılar açısından daha çok bilinen bir durum olmasına karşın, yazın nasıl olsa hava sıcak diye bazı korunma önlemlerinden vazgeçebiliyoruz. Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda ciddi boyun sırt ve bel ağrıları oluşabilir. Yine aynı şekilde çok sıcak ve güneşe maruz kalıp terledikten sonra klimalı bir ortama girdiğimiz de de aynı tehlike ile karşı karşıya kalırız.

Yaz aylarında ortaya çıkabilen bu ağrılardan korunmanın en kolay yolu nedir?

Bu durumdan kaçınmanın en kolay yolu, klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak. Eğer çıkmak zorunda kalırsak mutlaka şapka, gözlük yanı sıra daha az terleten pamuklu ve ince giysileri tercih etmeliyiz.

Arabada olduğumuzda da klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru yönlendirilmesi çok sakıncalıdır. Zaten eklem sorunları olan kişilerde de sıcak bazen bu tip hava değişikliklerinden etkilenen ve eklemde bulunan sessiz reseptörleri (algılayıcılar) harekete geçirebilir. Bu durum eklemde ani alevlenme ile giden ağrıları tetikleyebilir. Eklemlerinde sorunları olan kişilerin aşırı sıcakta kalmamaya özen göstermesi lazım.

Sıcak, baş ağrılarını arttırır mı?

Aşırı sıcakta görülebilen bir diğer ağrı ise baş ağrılarıdır. Yukarıda söz ettiğimiz kas kasılmaları ense kaslarında oluştuğunda şiddetli ağrı yapabilir. Aşırı sıcaklar migren ataklarını da tetikleyebileceği gibi, atak sırasında ışıktan rahatsızlık duyan hastalarda güneş ışığı ciddi sorun oluşturabilir.

Bu nedenle bu hastaların aşırı sıcakta kalmaması ve güneş gözlüğü olmadan sokağa çıkmamasında yarar vardır. Aşırı sıcakta baş ağrısı olan ve daha önce benzer bir durumla karşılaşmamış olan kişiler ise mutlaka hekime başvurmalıdır.

Zira sıcak çarpmasından ani tansiyon yüksekliği krizine ve hatta beyin kanamasına kadar birçok ciddi hastalık baş ağrısı ile kendisini gösterebilir. Ayrıca aşırı terlemeyle birlikte su ve elektrolit (mineral) kaybı da baş ağrısına yol açabileceği gibi, yaygın kas ağrısına da yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bol su içilmeli, tuz miktarı doğru ayarlanmalıdır.

Sıcak hava başka hangi ağrıları tetikler?

Sıcak havalarda sık gıda zehirlenmeleri şiddetli ishallerle beraber karın ağrıları da görülebilir. Bazen bu tablo güneş çarpması ile de karıştırılabilir. Yaz mevsiminde ağrıları gidermek için en uygun spor hangisidir?

Yazın mevsimi kronik bel, boyun, sırt ağrıları gibi iskelet kas sisteminden kaynaklanan ağrıları olan kişiler için iyi bir fırsat olabilir. Yüzme bu tür ağrılardan korunma ve kas gücünün arttırılması için en yararlı aktivitelerden birisidir. Deniz ya da havuzda yaz boyunca düzgün aralıklarla yüzme imkanı bulanlar sonbahara kas güçlerini arttırmış olarak girebilirler. Bu aktivite sırasında da dikkat edilmezse ani kas ağrıları olabileceği unutulmamalıdır.

  • Sıcak soğuk farklılıklarından korunun. Arabada, işyerinde veya evde klima ve havalandırmaların uzağında olmaya dikkat edin.
  • Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka kurulanın, mayo değiştirin ve rüzgârda kalmayın.
  • Sokağa çıkarken gözlük ve şapka gibi koruyucu önlemleri ihmal etmeyin.
  • Bol bol su için.
  • Ani başlayan baş ağrısı, bulantı, kusma gibi yakınmalarınız olursa mutlaka bir hekime başvurun.

Prof.Dr. Ayşen Yücel

İlgili Sağlık Konuları