ABD'de Bunayanların Oranı Azalıyor

Araştırmacılar, demans (bunama) hastalığının korkulduğu kadar kötü olmadığı yönündeki kanıtların arttığını bildirdi.

Araştırmacılar, demans (bunama) hastalığının korkulduğu kadar kötü olmadığı yönündeki kanıtların arttığını bildirdi.

Sonuçları "JAMA Internal Medicine" dergisinde yayımlanan çalışmada, yaşlılarda görülen demans hastalığının, Avrupa'dakine benzer şekilde ABD'de de düşüşe geçtiği belirtildi.

ABD'de 65 yaşından büyük 21 bin 57 kişiden toplanan veriler, 2000 yılında yüzde 11,6 olan demans oranlarının 2012'de yüzde 8,8'e düştüğünü ortaya koydu.

Çalışmada, yetişkinlerin okulda ve üniversitede geçirdikleri ortalama süre 2000'de 11,8 yıl olarak hesaplanırken, 2012'de bu rakamın 12,7 yıla yükseldiği kaydedildi.

Michigan Üniversitesinden araştırmayı yürüten Profesör Kenneth Langa, artan eğitim seviyesinin beyni hastalığa karşı koruduğunu ifade etti.

Eğitimin ilerleyen yaşlarda ölen beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olduğunu kaydeden Langa, nöronlar ölmeye başladığında, eğitimin beynin geri kalanının yeniden yapılanmasına ve demans bulgularının önlenmesine yardımcı olduğuna dikkati çekti.

Langa, "Sonuçlarımız, demans riskindeki düşüşün gerçek bir olgu olduğunu ve gelecekte bu hastalığa yakalanma oranlarının, korkulduğu kadar yüksek olmayacağı yönündeki mevcut çalışmalara katkı sağladı." dedi.

Beyin fonksiyonlarındaki düşüşün geri dönüşü bulunmadığını, dolayısıyla mevcut durumu koruma yolları bulmanın önemli olduğunu belirten Langa, sonuçların "dünya için inanılmaz şekilde önemli" olduğunu söyledi.

Avrupa'da yapılan benzer bir çalışma geçen yıl, "Lancet Neurology" dergisinde yayımlanmış ve demans oranlarının İngiliz ve İspanyol erkeklerde düşüş gösterdiği, Avrupa'nın diğer ülkelerinde ise stabil olduğu kaydedilmişti.