1 ) Blastokist nedir?
Yumurta ve sperm hücresinin döllenmesi ile beraber meydana gelen zigot (döllenmiş yumurta) bölünmeye devam ederek çoğalmaya ve gelişmeye başlar. Bu normal hamileliklerde de tüp bebek ile meydana gelen döllenmede de aynı şekilde olur. Yumurta döllenmenin gerçekleşmesinin ardından bölünerek 2 hücreli, 4 hücreli, 8 hücreli hücre topluluğu halini alır. İkinci, üçüncü günlerde 4 ile 8 hücreli ve içerisinde boşluk olmayan bir hücre yumağı halindedir. Döllenmeden sonraki 5. güne gelindiği zaman içerisinde bir boşluk bulunan ve etrafı hücreler ile sarılı bir hal alır. Bu haline blastokist (blastosist) denir. Normal yol ile meydana gelen hamileliklerde, blastokist embriyonun rahim duvarına tutunmadan hemen önce almış olduğu haldir.
Blastokistin etrafını çevreleyen hücrelere trofoblast hücreler denir, içerisindeki hücrelere embriyoblast hücreler denir, iç kısımdaki boşluğa blastosel denir. (Üstteki resimde görünmektedir.) Burada görülen embriyoblasy hücreler ileride bebeği oluşturacak olan hücrelerdir. Trofoblast hücreler ileride plasentayı (bebeğin eşini) oluşturacak hücrelerdir.
2 ) 5. gün blastokist transferi nasıl yapılır?
5 gün süre ile döllenmesi sağlanan hücreler gözlenerek, içlerinde en iyi büyüme gösteren ve en kaliteli olan seçilen embriyolar, beşinci gün anne rahmine yerleştirilir. Bu yöntem, eskiden embriyolar 5. güne kadar bekletilemeden gerçekleştirilirdi. Çünkü o zamanlar embriyoların laboratuvar ortamında bulunduğu kültür ortamları bu kadar gelişmemişti. Günümüzde kültür ortamlarının gelişmesi ile beraber, beşinci güne kadar embriyoların bekletilebilmeleri mümkün hale geldi. Aynı zamanda, Blastokistler de embriyolar gibi ihtiyaç duyulması halinde dondurulabilmektedir.
3 ) Blastokist transferi hangi hastalar için uygundur?
Çoğul hamilelik istemeyen ve daha önce bir çok defa kaliteli embriyo transferleri yapılmasına rağmen hamile olamayan anne adayları için uygundur
4 ) Blastokist transferinin avantajları nelerdir?
Blastokist transferinin uygulanması ile beraber, 5. güne kadar gözlem altına alınan embriyolardan en iyisi seçilmiş olur ve “en iyi tek embriyonun” anne rahmine transfer edilmesi sağlanır. Tek embriyonun transfer edilmesi ikiz, üçüz gibi çoğul hamileliklerin en az seviyeye inmesi bakımından oldukça önemli bir avantaj sağlar.
Blastokist transferinin bir başka avantajı da, OHSS riski çok yüksek olan hastalarda tercih edilebilmesidir.
Blastokist transferinde genel olarak hamilelik olasılığının daha yüksek olduğu kabul edilir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda ise, bu yöntemin hamilelik olasılığında bir artış meydana getirmediği gibi, sadece daha az embriyo ile aynı hamilelik şansını yakalamayı sağladığını ve bu sayede çoğul hamilelik şansını azalttığını söyler.
Blastokist transferi, çok sayıda yumurta (folikül) sağlayabilen hastalar için ve tekrarlayan tüp bebek uygulamaları yapıldığı halde, hamilelik sağlayamayan adaylar için uygundur.
Adayların ortalama %40’ında embriyolardan hiçbirisi blastokist evresine kadar gelişme gösteremeyebilir. Bu ise, blastokist transferinin bir dezavantajı olarak kabul edilir.
5 ) Blastokist transferi sonrası hamilelik testi
Hamilelik testi, embriyo transferinde olduğu gibi transfer gününden 12 gün sonra yapılması gerekmektedir
6 ) Blastokist transferi yaptıranlar ve hamile kalanlar hamilelik haftasını nasıl hesaplar?
Hamilelik haftasını hesaplamak için blastokist transferi yapılan tarihten itibaren bu güne kadar haftalar sayılır ve sonuca 2 hafta ilave edilir.
Kaynak: http://jinekoloji.com/6-soruda-blastokist-transferi