5 Milyon Kişinin Kulağı Çınlıyor!

Bazen dikkat dağınıklığına yol açarak, bazen uykuya dalmayı imkânsız hale getirerek günlük hayatı olumsuz etkileyen kulak çınlaması sorunu, geliştirilen yeni yöntemlerle kolayca tedavi ediliyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, "Çınlama 24 saat boyunca devam eder ve kronik hale gelirse hastada kulak çınlaması sorunu oluşabilir" dedi.

Erken tanı ve doğru tedavi ile önemli hastalıkların eşiğinden dönmenin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. İrfan Devranoğlu'nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle;

Halk arasında kulak çınlaması olarak adlandırılan Tinnitus gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasıdır. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar bu sesleri kimi zaman bir çınlama sesi gibi duyarken, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden Tinnitus adı verilir.

Türkiye de 5 milyon kişi kulak çınlaması rahatsızlığıyla yaşıyor. Dünya nüfusunun ise üçte biri kulak çınlaması şikayetiyle doktorlara müracaat ediyorlar. Yaklaşık 2-2,5 milyar insanın kiminde az, kiminde dayanılmaz bir çınlama olmakta. Rusya'da bulunan ve Almanya'da geliştirilen yeni tedavi yöntemiyle son bir yıl içinde 2.500 hastanın 1.800'ünde kesin sonuca ulaşıldı. Bu durum yüzde 75'lik bir başarı oranına işaret etmektedir.

Kulak çınlaması 14-85 yaş arası herkeste görülebiliyor. Ancak bu soruna kadınlarda daha sık rastlanıyor. Kadınların ıslak saçla dışarı çıkmaları, hava akımıyla birlikte kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açıyor. Menopoz dönemi de kadınlarda çınlama sorunu meydana getirebiliyor. Sakız çiğnemek, kasları çalıştırdığı ve çok iyi bir fizik tedavi yöntemi olduğu için herkese günde en az 1 saat sakız çiğnemesi öneriliyor.

Enfeksiyon, Kulak zarında delinme, Orta kulakta sıvı birikmesi, Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi. Baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma). Denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümör (akustik nörinom), İşitme kaybı. Alerji. Yüksek veya düşük tansiyon. Tümör. Şeker hastalığı. Tiroid problemleri. Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler.

Bazı romatizma ilaçları. Bazı antibiyotikler. Sakinleştirici ilaçlar. Tinnitus'un her durumunda tedavi farklı gerçekleşir. Dolayısıyla uzman kontrolü ile gerçek neden tespit edildikten sonra uygun tedavinin yapılmasının önemi büyüktür. Tinnitus çoğunlukla işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklılığı doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir hasar işitme kaybı ve Tinnitus'a yol açar. İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir bu da beraberinde Tinnitus'u getirir.

İlgili Sağlık Konuları