İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, kanserden korunmak için 40 yaş üzerindeki her kadına 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirmesi, 30 yaşını dolduran her kadına 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırması tavsiyesinde bulundu.
Müdürlükten 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında yapılan açıklamada, kanserin, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra geldiği belirtilen açıklamada, 4 Şubat'ın dünyada kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Kanser Günü olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Açıklamada, kanserin korunulabilir bir hastalık olduğu vurgulanarak, çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkili olduğu aktarıldı.
Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasının kanser görülme sıklığını azaltacağı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Kanserin, özellikle erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. Bu tarama programı kapsamında, 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek, meme kanseri taraması yaptırmalı. 30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik HPV numunesi ve smear aldırmalı. 50 yaşını dolduran herkes 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan olup olmadığına baktırmalıdır. Bağlı bulunduğunuz aile hekiminize veya toplum sağlığı merkezlerine başvurarak kanser taramaları hakkında bilgi alabilir, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taramalarınızı yaptırabilirsiniz. Büyükşehir Belediyesi kadın ve aile sağlığı merkezlerinde de meme-rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarınızı ücretsiz yaptırabilirsiniz." - İstanbul