24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu'nun açıklamasında, verem savaşı dispanserlerinde çalışmanın özendirilmesi ve bu kurumların desteklenmesi gerektiği belirtilerek, "Hastalarımızın tedavi uyumlarının arttırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu'nun açıklamasında, verem savaşı dispanserlerinde çalışmanın özendirilmesi ve bu kurumların desteklenmesi gerektiği belirtilerek, "Hastalarımızın tedavi uyumlarının arttırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulama kalitesi iyileştirilmelidir. Hasta ve hasta yakınları ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan desteklenmelidir." denildi.

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu'ndan, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan tüberküloza (verem) neden olan mikrobun 24 Mart 1882'de Robert Koch tarafından bulunduğu hatırlatılan açıklamada, bu tarihin her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü olarak kutlandığı aktarıldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, 2014 yılında tüm dünyada 9 milyon 600 bin yeni tüberküloz hastasının ortaya çıktığını bildirdiği kaydedilen açıklamada, tüberküloz hastalarının dünya geneli dağılımında az gelişmiş fakir ülkelerde ve HIV infeksiyonunun yaygın olduğu bölgelerde daha sık olduğu, 2014'te 140 bini çocuk olmak üzere dünyada 1 milyon 500 bin milyon insanın bu hastalık nedeniyle öldüğü, Türkiye'de ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre 2014 yılında yeni tanı konulan hasta sayısının 13 bin 378 ve olgu hızının yüz bin nüfusta 17,2 olduğu bildirildi.

Tüberküloz hasta sayılarının yıllar içinde azaldığı ve günümüzde bu hastalığın ilaçla tamamen tedavi edilebildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Tüberküloz kontrolünde önemli sorumluluğu üstlenmiş kurumlar olan verem savaşı dispanserindeki sağlık personeli sayılarının giderek azalması, deneyimli personellerin görev yerlerinin değiştirilmesi, kalıcılıklarının sağlanamaması dispanser çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Verem savaşı dispanserlerinde çalışmak özendirilmeli ve bu kurumlar desteklenmelidir. Hastalarımızın tedavi uyumlarının arttırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulama kalitesi iyileştirilmelidir. Hasta ve hasta yakınları ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan desteklenmelidir.

Ülkemizde tüberküloz hastalarının hastane ulaşımlarını, günlük yaşamlarını sürdürebilmek için gereken ihtiyaçlarının sağlanması konusunda eksiklikler vardır. Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve sorumlu kurumlar belirlenmelidir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre 2014 yılında yabancı ülke doğumlu tüberküloz hasta sayısı 809'dur, yani tüm tüberküloz hastalarının yüzde 6'sı yabancı ülke doğumludur. Bu oran İstanbul'da yüzde 8'dir. Artan göçler, kötü yaşam koşulları göçmenler arasında tüberkülozun artmasında rol oynamaktadır. Acilen göçmenlerde tüberküloz kontrolü konusunda çalışmalar yapılmalı ve bu konuya özel bir önem verilmelidir. Tedaviye başlanan, düzenli ilaç içen hastanın bulaştırıcılığı 15-20 günde kaybolur ve toplum için risk oluşturmaz. Bu hastaların damgalanması ve toplumdan dışlanması engellenmeli ve bu konuda toplumu bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmaları yapılmalıdır."