Dünyanın 40'tan fazla ülkesinde insani yardım çalışmalarında bulunan Yeryüzü Doktorları, on yıldır göz sağlığına yönelik projeler gerçekleştiriyor. Bu projeler kapsamında bugüne kadar Sudan, Filistin, Somali, Moritanya, Kongo DC, Azerbaycan, Yemen, Nijer, Kenya, Somali, Uganda ve Lübnan'a giderek maddi ve teknik yetersizliklerden dolayı ameliyat olamayan katarakt hastalarına desteklerini ulaştırdı.
Yeryüzü Doktorları bugüne kadar 20 bin 664 muayene, 8 bin 525 gözlük dağıtımı ve 3 bin 725 katarakt operasyonu ile maddi ve coğrafi yetersizlikler nedeniyle tedavi olamayan katarakt hastalarına bağışçı ve gönüllülerinin destekleriyle ışık oldu. Yeryüzü Doktorları yaptığı tedavi edici yardımların yanı sıra göz cerrahi üniteleri kurulumu, yerel sağlık personelinin eğitimi gibi kapasite artırıcı faaliyetler ile hizmet götürülen bölgelerdeki sağlık kuruluşlarının desteklenmesine katkı sağlıyor. Fako cihazı, biyometri, göz mikroskopu, el aletleri gibi teknik ekipmanların temini konusunda da yardımlar sağlayarak iyilik yolunda kalıcı faydalar üretmek için çabalıyor.
HER YIL BİNLERCE İNSAN GÖRME YETİSİNİ KAYBEDİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Dünyada görme bozukluğu olan 285 milyon insan bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 100 milyonunu ise katarakt hastaları oluşturuyor. Yüzde 80'i tedavi edilebilir olan bu görme bozuklukları sebebiyle her yıl binlerce insan görme yetisini kaybediyor.
Dünyada daha çok geri kalmış ülkelerde görülen katarakt hastalığı basit bir operasyonla tedavi edilebiliyorken dünyada bu hastalık yüzünden görme yetisini kaybeden 39 milyon insan yaşıyor. Sadece Afganistan'da 465 bin, Somali'de yaklaşık 100 bin insan katarakt sebebiyle görme yetisini kaybetmiş bulunuyor. Sadece Nijer'de resmi istatistiklere göre 138 bin 600'ü katarakta bağlı nedenlerle görme yetisini kaybetmiş 300 bin insan yeryüzünden umut bekliyor.