2013'e Sağlıklı ve Formda Girin

Yılbaşı menünüzü planlayarak alışverişe çıkın.

2013'e merhaba diyeceğimiz bu yılbaşında bir değişiklik yapın; Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Uzmanlarından Diyetisyen İpek Ağaca Özger'in tavsiyelerine kulak verin ve yeni yıla sağlıklı girin. Kalbinize, karaciğerinize, bağırsaklarınıza ve böbreklerinize hatta tüm vücudunuza bir iyilik yapın. Çok yağlı besinler, kızartmalar, katkı maddeleri içeren şarküteri ürünlerinden ve aşırı alkol tüketiminden vazgeçin.

2013'e sağlıklı girmek için yılın son günlerinden başlayarak beslenme alışkanlıklarınızda bazı değişiklikler yapın ve şu püf noktalarını uygulayın.

Yılbaşı alışverişini abartmayın

Yılbaşı menünüzü planlayarak alışverişe çıkın. Birkaç gün önceden belirlediğiniz yiyecek ve içecekler doğrultusunda alışveriş yapın. Böylece gereğinden fazla miktarlarda besin ve içki satın almamış, tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin miktarını kontrol altında tutmuş olursunuz.

Menülerinizi iyi planlayın

Menülerinizi planlarken; menünün yeterli ve dengeli olmasına, sağlıklı beslenme ilkelerinden uzaklaşmamış olmasına dikkat edin. Menüde, süt, et, tahıl ve sebze-meyve yani; 4 ana besin grubundan da besin bulunmasına özen gösterin.

Yemek saatine dikkat edin

Yılbaşı yemeğinin saatini iyi ayarlayın. En geç 20:30 saatlerinde yemeğe oturmuş olun; yemeğinizin 22:00 gibi bitmiş olmasına dikkat edin.

Yemekleri iyi çiğneyin, hızlı tüketmeyin

Yılbaşı gecesinde normalden çok daha uzun süre masada kalacağınızdan yemek yeme hızına daha fazla özen göstermeniz gerekir. Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyin. Lokmalarınız arasında çatal, kaşık ve bıçağınızı mutlaka masaya bırakın, yemeğe ara verin. İçkinizi içerken de aynı şekilde küçük yudumlar halinde ve ara vererek içmeye özen gösterin. Böylece tüketim miktarını da azaltmış olacaksınız..

Birkaç gün önceden hazırlanmış mayonezli mezelere dikkat

Mezelerinizde Yoğurtlu, haşlanarak veya ızgara şeklinde hazırlanmış, az miktarda yağ içeren mezeler olmasına dikkat edin. Mayonez veya krema içeren, kızartılarak hazırlanmış, hazırlandıktan sonra birkaç gün bekletilmiş mezelerden kesinlikle uzak durun. Aksi halde gecenin kalan yarısını ve yılbaşının ertesi günlerini besin zehirlenmesi semptomlarıyla geçirmek zorunda kalırsınız.

Çok tuzlu ve fazla kavrulmuş yemişlerden uzak durun

Beyaz leblebi, diğerlerine göre oldukça masum bir seçenek. Tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde; kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru dut, badem, fındık gibi yemişleri içkinizin yanında tercih edebilirsiniz. Ama tüketeceğiniz miktarlara dikkat edin.

Yeni yılın ilk günü bol su için

Sabah kalkınca bol su için, yanında kuru kayısı veya kuru üzüm gibi enerji verecek sağlıklı seçenekleri tüketebilirsiniz.

Kahvaltı etmeden önce 15-30 dakika arasında açık havada yürüyüş yapın. Çay veya Kahve yerine taze sıkılmış meyve suyunu tercih edin. Meyve suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini vücutta bir gün önce biriken toksinlerden arınmamıza yardımcı olacaktır.

Gün içerisinde bitki çayları tüketin. Yeşil çay tercih edebilirsiniz. Öğünlerde az yağlı sebze ve yoğurt gibi hafif yemekler tüketin.
 

İlgili Sağlık Konuları