10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Dünya Ruh Sağlığı Günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak doğmuştur.

Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmaktadır. Her yıl farklı bir konusu olan Dünya Ruh Sağlığı Günü bu yıl "Depresyon: Küresel Kriz" başlığına sahiptir.

 Sağlık, Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre yalnızca hastalığı olmamak değil bedensel ve ruhsal yönden tam iyilik halidir. Bu yüzden doğumdan yaşlılığa kadar geçen süre içinde beden sağlığımızı koruduğumuz gibi ruh sağlığımızı da korumamız gerekir. Yaşam tarzımızın hızla değişmesi akıl sağlığımızı tehdit etmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her 4 kişiden biri yaşamının en az bir döneminde; önlenebilen, ortaya çıktığında da başarılı bir şekilde tedavi edilebilen ruhsal sorunlarla boğuşmaktadır. Akıl sağlığımızı tehdit eden faktörleri, sadece gazetelere ve televizyon yayınlarına bakmamız yeterli olacaktır. Bebeklerine işkence eden ana-babalar, aile eliyle öldürülen veya intihar "ettirilen" genç kadınlar, tecavüzler, her çeşit şantajlar, işsizlik, göçler, afetler ve cinayetler.

Depresyon dünyada en sık görülen ruhsal hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon: dünya genelinde bir çok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunmaktadır; 2030 yılında ise bu konuda birinci sırada olması öngörülmektedir.

Depresyon; kişinin kendisini üzgün, kederli, hüzünlü, kasvetli, neşesiz, canı sıkkın, morali bozuk, mutsuz, perişan, dertli, zavallı, çaresiz, boşluktaymış gibi, sinirli, asabi, düş kırıklığına uğramış, çökkün vb. şeklinde tanımlandığı bir ruh hali içinde olduğu, bunun yanında eskiden zevk aldığı şeylerden zevk alamamaya başladığı, hayatında isteyerek ve severek yaptığı şeylere karşı bir ilgi ve istek kaybının olduğu durum olarak tanımlanabilir. Depresyonun oluşmasında genetik etkenler, biyolojik etkenler ve psikososyal etkenler rol oynamaktadır.

Tedavi edilmeyen depresyon bireye dolaylı ya da doğrudan zarar verebilir. Alkol veya madde kullanmaya eğilimi arttırır. Bir çok medikal hastalığın oluşumuna katkıda bulunabilir ya da var olan hastalığı kötüleştirir. Depresyonun başlangıç yaşını erken yaşlara inmesi iyi bir hayat sürmeyi engellemektedir. Tedavilerle ilgili yanlış inançlarda doktora başvurmayı geciktirmekte, depresyonun kronik bir hal almasına neden olmaktadır. Oysa tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Depresyonu yenmek için;

Depresyonunuzun neden(ler)inin farkına varın.

Olumsuz düşüncelerini fark edin ve olumlu düşüncelerle değiştirmeye çalışın

Hayatınızdaki olumlu olaylara ve deneyimlere odaklanın.

Sosyal olarak aktif olmayı deneyin

Birkaç tane hobi edinin.

Düzenli olarak spor yapın

Gergin olduğunuzda gevşeme egzersizleri yapın.

Gönüllü faaliyetlerde bulunun. İnsan en çok başkalarına yardım ederken kendine yardım eder.

Herkesin farklı becerileri olduğunu kabul edin ve size özgü özelliklerinizi ve başarılarınızı düşünün.

Güçlü yanlarınızı keşfedin ve geliştirin.

Eğer depresif belirtiler devam ederse profesyonel yardım alın.