Kadınlar zayıflamak uğruna birçok yönteme başvuruyor. Ancak bu yöntemler arasında yer alan Beta HCG iğneleri, zayıflamak bir yana kas ve kemik kaybına yol açıyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Gökçel, “Bu iğneler son dönemde zayıflama amaçlı kullanılmaya başladı. Oysa Beta-HCG iğnelerinin zayıflama üzerinde belirtildiği kadar etkisi yok” dedi.
Beta HCG’nin yapı olarak tiroid bezini uyaran TSH hormonuna benzediğini belirten Dr. Gökçel, gebeliğin ilk 3 ayında fetusun tiroid hormonunu üretemediğini ve anneden kullandığını belirtti.
Gebelik gerçekleştiğinde Beta HCG’nin yükselerek TSH reseptörünü uyardığını ve tiroid bezinin biraz fazla çalışmasını sağlayarak bebeğin ihtiyacını karşıladığını anlatan Dr. Gökçel, şöyle konuştu: “Beta HCG, zayıflama amaçlı olarak vücuda dışarıdan verildiğinde ve tiroid bezi fazla çalışan hipertiroidi hastalarında, kemik erimesi ve kas kaybına yol açıyor.
Obezite tedavisinde geçmişte tiroid hormonları kullanılmış, ancak vücuttaki yağ dokusundan ziyade, kas ve kemik dokusunun kaybına yol açtığı ortaya çıkınca kullanımı terkedilmiş. İlaç, özellikle de bacaklarda ve kollarda, kaslar zayıfladığı için güçsüzlüğe de neden oluyor.
Bitkisel ürünler, akupunktur ve tiroid bezini uyaran iğnelerin zayıflama tedavisinde etkisi olmadığını vurgulayan Dr. Gökçel, “Kilo fazlası bulunanlar ve obezler, zayıflamak için sihirli bir değnek bekliyorlar. Sihirli bir değnek yok. Yaşam değişikliklerini yapmak ve sabırla uygulamak gerekiyor” diye konuştu.
Obezite ilaçlarının her hastada kullanılmadığını söyleyen Dr. Adnan Gökçel, bu ilaçların, vücut kitle indeksi 30 (kg/m2) ve üzerinde olan kişilere verildiğini belirtti.
Ayrıca koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi metabolik hastalığı olup da vücut kitle indeksi 27 (kg/m2) ve üzerinde olan kişilerde de kullanılıyor.