Medical Park Bursa Hastanesi Dahiliye uzmanı Uzm. Dr. Tuğrul Korukoğlu, binlerce insanın korkulu rüyası olan yüksek tansiyon hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Korukoğlu, "Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir" dedi.
Uzm. Dr. Tuğrul Korukoğlu, yüksek tansiyon adaylarının doktorları tarafından önerilen sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, egzersiz yapma, kilo verme gibi bazı tedbirleri almaları gerektiğini söyledi.
Yüksek tansiyonun zararları
Tuğrul Korukoğlu, yüksek tansiyonun zararlarını da açıkladı. Korukoğlu, şunları söyledi:
"İnsan vücudunda, tüm organ ve dokuları besleyen damarlar bulunur. Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur. Evimizdeki musluklara suyu taşıyan su borularındaki gibi bir basınç, tüm damarlarda mevcuttur. Nasıl su borularında basınç artışı tıkanma ve patlamalara yol açarsa, hipertansiyon da damarlarda patlamalara ve tıkanmalara yol açar. Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Hipertansiyonun vücuda verdiği başlıca zararlar ise, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda daralma, kalbi besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi), beyin kanaması, felç, beyin damarlarında daralma ve tıkanma, Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarında bozulma, Görme azalması ve körlük, büyük atardamarlarda genişleme, bu genişlemelerin yırtılması ve bu damarlarda tıkanma. Bunların sonucu, gangren veya ani kanamalara bağlı ölümler meydana gelebilir."
Hipertansiyonun vücuda verdiği bu zararların, hastaların moralini bozmaması gerektiğini ifade eden Korukoğlu, hipertansiyonun, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve yeterli tedavi ile bu zararlar en aza indirilebileceğini söyledi.
Etkileyen faktörler
Medical Park Bursa Hastanesi Dahiliye uzmanı Uzm. Dr. Tuğrul Korukoğlu, Türkiye'de her üç erişkinden birinde hipertansiyon hastalığının olduğunu vurguladı. Korukoğlu, yüksek tansiyon hastalığını birçok faktörün etkilediğinin altını çizdi. Korukoğlu hipertansiyonu etkileyen unsurları şöyle sıraladı:
"Hipertansiyonu etkileyen temel faktörlerden biri yaştır… Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet de yüksek tansiyonu etkiler. 50 yaşın altındaki grup ele alındığında hipertansiyon erkeklerde daha sık görülür. 50-55 yaş grubunda görülme sıklığı eşitlenir. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Yüksek tansiyonu etkileyen bir diğer unsur da kalıtımdır. Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık yüzde 60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur. Ayrıca şişmanlık hipertansiyonu etkileyen unsurlar arasında sayabiliriz. Şişmanların yaklaşık yüzde 40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Genç hastaların yaklaşık üçte biri şişmandır. Şeker hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanır."
Dahiliye uzmanı Uzm. Dr. Tuğrul Korukoğlu, tüm hastalara vaktinde iç hastalıkları doktoruna başvurarak gerekli muayene ve hipertansiyon tedavilerini olmalarını önerdi…