ABD'deki Utah ve Washington üniversitelerinden araştırmacılar insan hücreleri arasında virüslere benzer aktarımlar yapabilecek doğal bir yöntem tasarladı.
"Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada, söz konusu yöntemin insan vücudundaki belirli hücre tiplerine uygun ilaç ve sağaltıcıların doğal yollardan aktarılması yolunda önemli bir gelişme olduğu belirtildi.
Araştırmanın başyazarlarından, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Wesley Sundquist, çalışmanın, hastalık üreten patojen yapılar olan virüslerin yeni mekanizmalar geliştirmek için esin kaynağı olarak kullanılmasıyla alanında bir ilk olduğunu ifade etti.
Araştırmacılar, öncelikle virüslerin bulaşıcı içeriklerini hücreden hücreye aktarırken kullandıkları temel mekanizmaları taklit etmek üzere kendiliğinden olay dizileri oluşturacak talimat kodları tasarladı.
Hücreler bu kodlar sayesinde hücre zarı içinde koruyucu hazne işlevi görecek futbol topu şeklinde "nano-kafesler" biçimlendirdi.
Söz konusu nano-kafesler, hücelerin kendi içlerinde yalnızca belirli türde içerikleri depolamasını ve dağılmadan başka hücrelere taşımasını sağladı.
Araştırma sonucunda, nano-kafeslerin diğer hücrelere nüfuz ettikten sonra hücre içeriğini boşaltıp aktarımı başarıyla sonuçlandırabildiği görüldü.
Araştırmacılar ilk denemelerde aktarım sürecinin işleyişini gözleyebilmek amacıyla nano-kafesler içinde sinyal ileten nötr moleküller taşıdı.
Ancak sonraki aşamada ilaçların veya kendi içinde sağaltıcı mekanizmalar inşa edebilecek moleküllerin de hücreden hücreye transfer edilebileceği belirtildi.
Araştırmacılar, insan vücudunun bu tür doğal biyolojik içerikleri, sentetik malzemelerden yapılmış nano-partiküllerden daha iyi tolere edeceğinin altını çizdi.