Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) arasında Türkiye'de ilk aşı üretim merkezi olacak tesise MARKA'nın Mali desteğini öngören protokol imzalandı.
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, MARKA hizmet binasında düzenlenen "2012 Güdümlü Proje Desteği Mali Destek Programı", "2012 Nisan Dönemi Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı" ve "Uygulamalı Girişimcilik" protokollerinin imza töreninde yaptığı konuşmada, KOÜ'nün 61 bin öğrencisi bulunduğunu, öğrencileri eğitmenin üniversitelerin rutin görevlerinden biri olduğunu söyledi.
Sadece öğrenci eğiterek üniversitelerin marka haline gelemeyeceğini savunan Komsuoğlu, "2023'ün Türkiye'sinde üniversiteyi marka haline getirecek araştırma sektörüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi erki 2023'ü kalkınmanın önemli bir tarihi olarak görüyor" dedi.
2023'e ulaşabilmenin en önemli yolunun, bilgi toplumu olmak, yüksek teknolojiyi üretmekten geçtiğine dikkati çeken Komsuoğlu, "Rutin bilgilerle ve rutin teknoloji ile 2023'te bir hedefiniz olamaz. Rutin gidersiniz. Eğer önümüze bunu gerçek hedef olarak görebiliyorsak, bunun tek yolu bilgi toplumu ve araştırmaktır. Yaptığımız araştırma ile kalkınmak, bunu üretmek zorundayız" diye konuştu.
MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan da Türkiye'nin önemli üniversitelerinden KOÜ'nün projelerini desteklemekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
KOÜ ile 3 işbirliği protokolünü imzalayacaklarını kaydeden Ayan, bir kalkınma ajansının Üniversite ile 3 protokolü aynı anda imzalanması açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.
Bugüne kadar KOÜ'nün akademisyenleriyle çoğu projede danışman sıfatıyla çalıştıklarını belirten Ayan, şunları kaydetti:
"Bugün daha geniş kapsamlı proje için buradayız. İlk olarak Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı kapsamında KOÜ'nün Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ve Kocaeli Valiliği'nin desteğini aldığı bir projenin protokolünü imza edeceğiz. Proje özellikle Gebze'de çalışma psikolojisi alanındaki veri eksikliğine ilişkin tespit edilmiş açığın giderilmesi yönünde oluşacak ve bu konuda bir veri bankası oluşacak. İkinci olarak KOÜ ile uygulamalı girişimcilik eğitimlerimizin KOÜ'de öğrenim gören gençlerimize de verilmesi noktasında bir protokol imzalayacağız. Bu şekilde öğrencilerimiz mezun olduktan sonra yeni birer girişimci olarak çalışma hayatına yerlerini almasına yardımcı olacağız. Bu noktada üniversitemizin bir 'girişimci fabrikası' olarak çalıştığını biliyoruz. İnşallah bu eğitimlerle Üniversite öğrencileri alacakları Mali desteklerle iş dünyasına atılacaklar."
Aşı Üretim Laboratuvarı
KOÜ ile imzalanan 2012 Güdümlü Proje Desteği Mali Destek Programı'nın Türkiye için önemli olduğuna dikkati çeken Ayan, şöyle dedi:
"İşbirliği protokolü ile ülkemizde ilk defa KOÜ'de antikor (aşı) üretim laboratuvarı ile antikor üretim tesisi kurulacak. Bu işbirliği protokolü ile inşallah KOÜ, teknoparkı ile gerçekleştireceği çalışmayla Türkiye'nin ilk aşı üretim merkezi olacak. Projenin toplam maliyeti 1 milyon 141 bin 292 lira olacak. Biz bu maliyetini yüzde 75'ini karşılayacağız. Proje süresi 24 ay olarak hesaplanıyor."
KOÜ Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Karadenizli de Türkiye'de ilk kez kurulacak bu tesiste rekombinan antijen kullanılarak monoklonal aşı üretiminin gerçekleştirileceğini söyledi.
Amaçlarının hastalıkların tanısında kullanılacak antikorlar üretmek olduğunu belirten Karadenizli, projeyle kurulacak tesiste monoklonal antikor üretimi yapılacağını, üretilen monoklonal antikorlar Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ında ticarileştirileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından MARKA Genel Sekteri Erkan Ayan ile KOÜ Rektörü Prof. Dr. Komsuoğlu arasında 3 protokol imzalandı.