İstanbul'da özel bir hastanede görev yapan genel cerrah Prof. Dr. Yaman Tokat, "Türkiye, canlı karaciğer naklinde dünyada hem söz sahibi hem de bu konuda en önde gelen ülkelerden biri" dedi.
Tokat, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni yeni kazanan öğrencilere yönelik açılış dersinde, ilk karaciğer naklini 20 yıl önce yaptığını anlattı.
Organ bekleyenlerin listesinin her yıl arttığını belirten Tokat, dünyadaki kadavra bağış oranlarının ülkelerin gelişmişlik ve inanç durumuna göre değiştiğini vurguladı.
Tokat, Türkiye'nin bu konuda alt sıralarda yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Dünyada ölüden organ bağışında en geri ülke Japonya, çünkü inançları buna müsaade etmiyor. Biz, sosyo-ekonomik ve organizasyon nedenlerinden dolayı başarısızız. Son 4-5 yılda artma oldu ama istediğimiz düzeyde değil. Türkiye'de karaciğer nakli ihtiyacı, milyon nüfus başına yaklaşık 30'dur. Yani, 70-75 milyonluk nüfusta 2 bin-2 bin 500 civarında nakle ihtiyacımız var. Geçen sene 289 kişi karaciğerini bağışlamış. Oransal olarak bakıldığında düşük. Dünya sıralamasında en gerilerde geliyoruz. 2 bine yakın insan organ bulamadığı için hayatını kaybetmiş. Böyle olunca kullanılmayacak organları kullanmaya zorluyoruz. Ölüden alınan karaciğerleri 2'ye bölüp 2 kişiye takmaya çalışıyoruz. Ülke olarak başarıya ulaştığımız, aile içinden bağış konusudur."
Türkiye'nin canlı karaciğer naklinde dünyada hem söz sahibi hem de bu konuda en önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Tokat, "2011'de 903 nakil yapılmışken 2013'de bu bin 248'e çıktı, neredeyse yüzde 40 artış var. Türkiye'de nakillerin yüzde 70'i birinci derecedeki akrabalardan yapılıyor. Avrupa'nın tamamından daha fazla canlı karaciğer nakli yapmışız" ifadesini kullandı.