2 Türk kimya mühendisi, karides kabuklarındaki maddeden 60 saniyede kanamayı durduran sargı bezi ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlayan jel üretti. Çift ürünlerini bir an önce Afrin'deki askerlere göndermek istiyor.
2 Türk kimya mühendisi, karides kabuklarından elde ettiği kitosan maddesi ile kanı durduran sargı bezi ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlayan jel üretti. Çift, üretimin desteklenmesini ve bir an önce Afrin'deki askerlere gönderilmesini amaçlıyor.
KİMYA MÜHENDİSİ ÇİFT, YILLARDIR ARAŞTIRMA YAPTI
Antalya'da bir firmada çalışan kimya mühendisi Koray Öztürk ile eşi Anıl Öztürk üniversite zamanlarından bu yana kitosan maddesinin insan sağlığı üzerindeki etkisini araştırıyor. Sadece karides ve yengeç kabuklarında bulunan kitosan maddesini yıllarca takip eden Öztürk çiftçi, maddenin kolesterol, eklem, zedelenmiş kıkırdak dokusuna iyi geldiğini, hatta maddenin kanı pıhtılaştırarak durdurduğunu keşfetti.
KARİDES KABUĞUNDAKİ MADDEDEN SARGI ÜRETTİLER
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 1 milyon 300 bin lira desteğiyle Ar-Ge çalışmalarına başlayan Öztürk çifti, kitosanla ilgili deneyler yaparak yüzde yüze varan başarıya ulaştı. Maddenin yoğun olduğu karides canlısına yoğunlaşan ikili, Ege ve Marmara Denizinden getirttikleri karideslerin kabuklarını, çeşitli bilimsel aşamalardan geçirerek toz, jel ve son olarak sargı bezi haline getirdi.
Senelerdir üzerinde çalıştırdıkları projenin Ar-Ge çalışmalarını tamamladıklarını belirten kimyagerler, kendilerine destek sağlanması halinde ürünün bir an önce seri üretime geçerek Afrin operasyonunda terör örgütleriyle kahramanca savaşan Türk askerinin gücüne güç katmak istiyor.
Kitosan üzerine birçok Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını ifade eden Kimyager Anıl Öztürk, elde ettikleri ürünlerin kan durdurucu ve yara iyileştirici ürün grupları olduğunu söyledi. Kitosan maddesiyle ilgili bilgiler paylaşan Anıl Öztürk, "Kanın durdurulmasına ve kanın pıhtılaşması etkisine sahip bir madde. Hızlı iyileşmeye teşvik eder, ağrıyı hafifletir. Bir film tabakası oluşturarak tabakayı korur. Vücutta parçalanabilir ve toksin değildir. Güvenle kullanılabilir. Güçlü bir bakteriyel, antifungal, antiviral etkiye sahip. Kitosan ile geliştirdiğimiz bu ürünler, kırmızı kan hücreleriyle güçlü bir pıhtı oluşturup, çapraz bağ kurarlar ve kanın yoğunlaştırıcı etkisini arttırır. Esasen kanın ana evresi olan su moleküllerini tutar, absorbe ederler" dedi.
Ürünü 3 formda ürettiklerini kaydeden Anıl Öztürk, "Toz, bez, jel formları olacak. Bunlar kanamanın olduğu bölgeye yönelik geliştirdiğimiz ürün grupları. Mesela askeriyede en çok kurşun yaralanmaları meydana geliyor. Biz şu an onlar için özel bir preparat geliştirdik.