Kokpit ve kabin ekipleri uçuş saatlerini doldurduklarında dinlenmek için gittikleri ülkelerde konaklıyorlar. Fakat sıtma vakalarından sonra THY, Afrika'da riskli gördüğü iki uçuş noktasında yatıyı (konaklamayı) kaldırdı.
Ayrıca Afrika uçuşlarında görev alacak personele limit getirilerek tüm kabin memurlarının ayda sadece iki kez Afrika'ya uçması öngörüldü. Afrika'da kaptığı sıtma hastalığından hayatını kaybeden Kabin Amiri Selda Durmaz'ın ardından THY harekete geçti. Durmaz'ın vefatı sonrasında iki kabin memurunda daha sıtma tespit edilmişti
AFRİKA UÇUŞLARINDA DEĞİŞİKLİK DUYURULDU
THY, uçuş ekiplerine Temmuz ayında Afrika uçuşlarında yapılacak değişiklikleri elektronik posta yollayarak çalışanlarına bildirdi. Buna göre, Addis Ababa ve Abuja seferlerinde ki yatılar kaldırıldı.Seferde görev yapacak uçuş ekibinde personel sayısı artırılacak.Görev yapan personel git-gel yaparak bu iki sefer noktasında konaklamalar kaldırılacak.
AYNI EKİP MAKSİMUM 2 KERE AFRİKA'YA GİDECEK
THY yaptığı düzenlemeyi personeline şöyle duyurdu;
-Temmuz ayı programında bir kabin ekibi için maksimum 2 Afrika seferi planlaması yapılacaktır. 2 üzeri Afrika seferi planlanması durumunda, en geç 24 saat önceden bildirilmesi durumunda Ekip Planlama Call Center ya da Planlama Şefliği(Kabin) görev değişikliği yapılmasını sağlayacaktır.
- ADDİS ABABA (ADD) ve ABUJA (ABV) seferleri Temmuz ayı programında git-gel olarak icra edilecektir. Ayrıca diğer Afrika seferlerinin de git-gel olarak düzenlenmesi çalışmaları devam etmektedir.
Afrika'da diğer noktalarda mesai saatlerinin tutmaması nedeniyle yatılara devam edilecek. Ancak personelin aşıları ve aldığı tabletler kontrol edilerek uçuşa gönderilecek. Özellikle nöbetten Afrika hattında uçuşa gidenler uyarılacak ve aldığı ilaçlara bakılacak.
SITMA GÖRÜLEN ÜLKELERE GİTMEDEN NE YAPMALI
Sıtma görülen ülkelere gitmeden önce bazı önlemler almanızda yarar var. Malarya da denilen sıtma, başta tropik ve subtropik bölgeler olmak üzere tüm dünyada yaygın. Hatta 3,3 milyar kişi sıtma bulaşma riski bulunan bölgelerde yaşıyor. Genellikle enfekte dişi anopheles cinsi sivrisineklerin insanı sokmasıyla bulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2010’da yüzde 81’i Afrika, yüzde 13’ü Güney Doğu Asya ve yüzde 5’i Doğu Akdeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 216 milyon sıtma vakası saptandı. Toplam 655 bin de sıtma kaynaklı ölüm kaydedildi. sağlık bakanlığı verilerine göre, 2003’te 9 bin 182 olan yerli sıtma vakası sayısı 2009’da 38’e, yıllık sıtma sıklığı 100 bin nüfusta 13,1’den 0,05’e düşürüldü. Son iki yılda yerli yeni sıtma vakası tespit edilmedi. Sadece nüks vakalarla yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimleri yapıldı. Sıtmanın en önemli belirtisi, üşüme, titreme, yüksek ateş, bol terlemeyle seyreden nöbetler. Doktor muayenesinde ateşle birlikte taşikardi, dalak büyümesi ve sarılık da saptanır. Neyse ki tedavisi olan bir hastalık. Erken teşhis edilip tedavi edildiğinde tam iyileşme oluyor. 15 gün önce koruyucu ilaçları alın. * Gideceğiniz ülkedeki sıtma riskini öğrenin. * Sıtma riskli ülkeye gitmeden en az 15 gün önce Sağlık Bakanlığı’nın seyahat sağlığı merkezlerine başvurarak koruma amaçlı ilaç alın. Gittiğiniz yerde sıtma varsa * Güneş battıktan sonra pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyin. * Sivrisinek kovucu losyon, mat gibi ürünler kullanın. * Uyumadan önce odanızdaki sivrisinekleri spreyle öldürün. * Mümkünse klima ve vantilatör gibi hava dolaşımı yapacak cihazlar bulunan odalarda uyuyun. * Kapalı alanda tercihen, açık alanda mutlaka cibinlikle uyuyun. * Sıtma görülen bir ülkeye gittikten bir hafta veya daha sonraki günlerde ateşiniz yükselirse, koruyucu ilaç almış bile olsanız teşhis ve tedavi için acilen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatten döndüğünüzü mutlaka söyleyin. Mesude Erşan / mersan@hurriyet.com.tr