Dentram Diş Klinikleri Kurucusu Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, tatile çıkma hazırlıklarının yapıldığı bahar aylarının dişlere check up yaptırmak için ideal olduğunu belirtti. Yılda en az bir defa check up yaptırmak gerektiğini belirten Yalçın, diş muayenesi sırasında diabetten kemik erimesine kadar pek çok ciddi rahatsızlık belirtilerinin önceden teşhis edildiğine dikkat çekti.
Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, dişlerinin sağlıklı olduğunu düşünen ve sorun yaşamayan kişiler de dahil olmak üzere, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin, senede en az 1 kez, ideal olarak senede 2 kez dişlerine check-up yaptırması gerektiğine dikkat çekti. Yalçın, Dental Check Up'ın çok önemli olduğunu belirterek, "Bazı ciddi sistemik hastalıklar ağız içinde çeşitli şekillerde belirti vermektedir. Diş muayenesi sırasında, vitamin eksikliği ve demir eksikliği, kemik erimesi (osteoporoz) , bazen de şeker hastalığı (diabet), ağız kanseri, aids (HIV) gibi ciddi hastalıklar bir diş muayenesi sırasında teşhis edilebilir" dedi. Yalçın, "Rutin diş hekimi kontrollerinizde diş taşı temizliği, koruyucu flor uygulamaları gibi geleneksel tedaviler yapılarak dişlerinizle sağlıklı olarak yaş almak için geleceğe yatırım yapabilir ve bazı ciddi hastalıkları erken teşhis edilebilmesine olanak sağlarsınız" şeklinde konuştu.
Yalçın, Check up sırasında hangi muayene yöntemlerini kullandıklarını anlattı:
Yumuşak doku muayenesi Yanaklar,dişeti, dil, yumuşak damak kontrol edilir. Kırmızılık,şişlik, 15 gün yada daha fazla zamandır devam eden iyileşmeyen yaralar tespit edilir
Eski protezler,dolgular kontrol edilir
Çene eklemi muayenesi yapılır. Ağız açma kapama fonksiyonu incelenir, ilgili kaslar elle muayene edilir
Özellikle dişeti iltihabı, dişeti çekilmeleri, protez vurukları, yüksek dolgular, kırık dişler tespit edilir
Yalçın, dişler ve çevre dokuların muayenesi için kullandıkları en önemli teşhis aracının "panoramik röntgen" olduğunu belirtti. Yalçın, panoramik röntgende ne gördüklerini ise şu şekilde özetledi:
Gizli çürükler,
Kök ucu iltihapları,
Kemik erimesi,
Dişeti hastalıkları,
Kistler
Çene eklemi travmaları,
Gömük veya fazla dişler,
Süt dişleri değişmemiş çocuklarda sürekli dişlerin durumları
Ağız kanserleri