İşi gereği bir binada keşif yaparken ikinci kattan düşerek omurgasında 7 kırık oluşan inşaat mühendisi Mustafa Ülker Öncel(46), tedavi olduğu Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde gördüğü su içi treadmill (Havuzda Koşu Bandı) tedavisiyle yeniden yürümeye başladı.
Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, hastası Öncel ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, tedavi yöntemini uygulamalı olarak anlattı.
Prof. Dr. Kalyon, inşaat mühendisi olan Öncel'in, 2 yıl önce iş kazası sonucu yüksekten düşerek omurga ve omuriliğinde hasar meydana geldiğini ve daha sonra buna bağlı olarak iki defa ameliyat geçirdiğini ifade etti.
Kalyon, "Hastamız bize geldiğinde yürüyemiyordu. Fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı vardı. Havuz içi egzersiz tedavilerine olumlu cevap verdi. Bir yıllık tedavi süresinin ardından da desteksiz yürümeye başladı. Bu tedaviyi her gün terapist eşliğinde 45'er dakika uyguladık" dedi.
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, su içi treadmill tedavisinin "Akuatik Rehabilitasyon" dediğimiz, suyun fiziksel özelliklerini kullanarak tedavi havuzu içinde yapılan egzersizlerle karakterize olan rehabilitasyon çalışmalarının bir bölümünü ifade ettiğini ve treadmill teriminin "havuzda koşu bandı" anlamına geldiğini de belirtti.
Kalyon, Treadmill'in halk arasında inme adı verilen ve vücudun bir yarısının felcine neden olan beyin hasarlarının yanı sıra kaza ve yaralanmalara bağlı felçler, doğuştan ya da sonradan olan spastik felçler, mültipl skleroz (MS), ALS gibi dejeneratif hastalıklar, bazı romatizmal hastalıklar ve ortopedik ameliyatlardan sonra görülebilen yürüme zorluklarının tedavisinde kullanıldığını kaydetti.
Gördüğü tedavi sonrası tekrar yürümeye başlayan Öncel de "Yaklaşık iki yıl önce iş kazası sonucu yüksekten düştüm. 2 defa ameliyat oldum. Yürüyemiyordum. Gördüğüm bu tedaviden sonra şu anda normal hayatıma döndüm. Desteksiz yürüyorum. Tedavi sırasında hastaların, morallerini yüksek tutması ve doktorların tavsiyelerini yerine getirmesi gerekiyor" dedi.