Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kadir Polat, soğuk havanın kalp krizini tetiklediğine dikkat çekerek, alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi verdi.
Kalp krizi artışlarında soğuk havanın önemli bir etken olduğunu açıklayan Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Polat, vücudun sağlıklı işleyebilmesi için vücut sıcaklığının belirli seviyede tutulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, 'Soğuk hava, şiddetli rüzgar, kar ve yağmur sıcaklık kaybına bağlı olarak kan basıncının yükselmesine, kalbin hızlanmasına ve sonuçta kalbin iş yükünün artmasına neden olur'' dedi.
Özellikle şiddetli rüzgarın bedenin etrafındaki sıcak havayı çalması bakımından farklı bir önem arz ettiğine dikkat çeken Dr. Polat, şunları kaydetti:
'Sıcaklık kaybının en fazla olduğu yer baş ve boyun bölgemizdir. Yaşlı ve çocuklar ısı kaybına daha duyarlıdırlar. Ayrıca soğuk hava kalbi besleyen damarların büzüşmesine ve kanda pıhtılaşmaya eğilimin artmasına da neden olur. Bilinen kalp ve damar hastalığı olan kişilerde bu durum kalp krizini tetikler. Kış aylarında sıkça görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlarda oluşturdukları iltihabi reaksiyon nedeniyle de krize zemin hazırlar. Bilinen kalp ve damar hastalığı olan, 65 yaş üstü, çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve hipertansiyonu olan kişiler risk altındadır.'
Dr. Polat, göğüste sıkıntı hissi, baskı, yanma tarzında ağrı, bir veya her iki kolda ağrı veya uyuşma, rahatsızlık hissi, sırtta ağrı, çenede ağrı, boyunda ağrı, mide bölgesinde ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, kusma gibi şikayetler fark edildiğinde hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini kaydetti.
NASIL ÖNLEM ALMAK GEREKİR
Alınması gereken önlemler ile ilgili ise Dr. Polat şu bilgileri verdi:
'Temel olarak ısı kaybının önlenmesi gerekir. Bu amaçla eller ve ayaklar korunmalı, sıcak tutulmalı. Bere veya şapka, kaşkol kullanılmalı. Vücudu sıcak tutan giysiler tercih edilmeli. Soğuk hava kalp hastalarında göğüs ağrısına neden olacağından ağız korunmalı. Rüzgara karşı yürünmemeli. Kan basıncı yakından takip edilmeli. Alkol almamak veya aşırı derecede kısıtlamak gerekir. Alkol cilt damarlarında genişlemeye yol açarak sıcaklık hissi verir ancak ısı kaybını da arttırır. Erkeklerin günde 2 kadehten fazla, bayanların da 1 kadehten fazla içmemesi önerilir. Dış mekanda yapılan spor aktiviteleri mümkün olduğunca asgari seviyeye çekilmeli. Spor için kapalı mekanlar tercih edilmeli. Sigara içilmemeli. Düzenli olarak egzersiz yapan biri değilseniz evinizin ya da işyerinizin önündeki karları kürekle temizlemek için kendinizi asla zorlamamalısınız. Bu ağır bir egzersizdir, kalbinizin aşırı zorlanmasına neden olur. Bol sıvı alınmalı, özellikle su tercih edilmeli. Soğukta yapılan egzersiz sırasında meyve suyu, soda veya şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durulmalı. Beslenmeye dikkat edilmeli. Tuzlu, yağlı ve kalorisi yüksek gıdalardan uzak durulmalı. Kalp, akciğer hastalığı olan kişilerin oda sıcaklığını 18 derece ve üzerinde tutması önerilir. Yaşlı kişiler gece yatarken sıcak su torbası ve elektrikli battaniye kullanarak ısı kaybını azaltabilirler. Kan basıncı yakından takip edilmeli.'