İleri derecede horlama, uykunuz süresinde nefes alıp vermenizle ilgili ciddi bir sorununuz olduğunun habercisi olabilir.
Horlama, tıkanmaya meyilli bir hava yolunun belirtisidir. Gerçekte horlama sesleri, daralmış hava yollarında vücudun ekstra efor sarfederek nefes almaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Horlama, Uyku Apnesi denilen tehlikeli bir uyku bozukluğunun önemli bulgularındandır.
Obstruktif Uyku Apnesi (Uykuda Solunum Yolu Tıkanması)
Hayatı tehdit edebilen bu rahatsızlığın uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir. Hava yolunun uyku sırasında sıkça tıkanması kısmi ya da total olabilir.
Uyku Apnesi’nin semptomları arasında horlama, ileri derecede gündüz uyuklama hali, kilo alma, seksüel disfonksiyon, sabah başağrıları ve depresyon sayılabilir.
Eğer tedavi edilmezse Uyku Apnesi, sıklıkla yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felçlere neden olabilir.
Tanı
Yakın geçmişteki araştırmaların ışığında, uyku uzmanları artık nefes alma ile ilgili problemleri erken dönemlerde tespit edebiliyorlar. Uyku testi uykunun değişik fazlarını tanımak, ölçmek ve bu arada çeşitli fizyolojik aktiviteleri kaydetmek, uyku sırasındaki bunlarla ilişkili problemleri sınıflamak için kullanılır.
Daha sonra uzman doktorunuz bu testi yorumlar, varsa şiddeti ve ne yapılması gerektiği hakkında sizi bilgilendirir ve sizin için en uygun tedaviyi size açıklar.
Tedavi
Bugün Uykuda Solunum Yolu Tıkanması Sendromu ile ilgili çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Medikal Tedavi
Cerrahi Tedavi
Medikal Tedavi yöntemleri ile başarıya ulaşılamazsa çeşitli cerrahi tekniklerle hava yolu tıkanması giderilmekte ve sonuçlar oldukça tatmin edici olmaktadır.
Takip
Uygun tedavi yapıldıktan sonra, 6 ila 12 ay içerisinde tedavinin başarısını ölçmek ve başarılı tedavinin devamını kesinleştirmek için ikinci bir uyku testi yapılmalıdır.