Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık raporunda şişmanlık, "vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu" olarak tanımlanmaktadır.
Uzman Diyetisyen M.Turgay Köse
Etik Diyet Kliniği
0212 240 31 64
Dünyada 700 milyon çocuk pasif olarak sigaradan etkilenmektedir. Sigara bir virüs gibi sigara endüstrisi tarafından bizlere kirli enjektörlerle enjekte edilmektedir. Sigara endüstrisi bu zehri satabilmek için yılda 9,7 milyar dolar, günde 27 milyon dolar reklama para harcamaktadır.
Klinisyenlere bu konuda büyük görevler düşmektedir. Hastalarla her karşılaşmada sigarayı bırakmalarını tavsiye edilmelidir. Artık şimdiki durum sigara içenlerin haklarından, sigara içmeyenlerin haklarının korunması şeklinde değişmiştir.
Bunu sağlamak tüm halk için önemli görevlerden biridir. Sigara vergilerini artırmak en önemli savaşım yoludur.
Gelelim sigarayı bıraktıktan sonra dikkat edilmesi gereken 20 önemli püf noktasına;
Günde 8 saatten fazla uyumayın. Uyandıktan sonra 1 saat içerisinde kahvaltı yapın.
Sık sık, azar azar beslenin (3 ana, 3 ara olmak üzere 6 öğün şeklinde). Asla ve asla öğün atlamayın.
Akşam yemeğini yatmadan ~ 3,5 saat önce sonlandırın.
Yemekleri çok yavaş yiyin, lokmaları iyice çiğneyin.
Besin çeşitliliğine önem verin, tek tip beslenmekten kaçının.
Sofraya tuzluk getirmeyin, yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmayın.
Rafine şeker ve şekerli tüm besinlerden uzak durun (Örnek: Çay şekeri, bal, reçel, çikolata, pasta, hazır meyve suları, meşrubatlar, gazlı içecekler, tatlılar).
Enerji değeri yüksek, besin değeri düşük kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
Etiket okuma alışkanlığı kazanın. Sağlıksız besinlerden uzak durun.
Yiyecekleri kavurma, kızartma işlemleri yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama, fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın. Yemeklere yağı yakmadan ekleyin.
Tabak sıyırmayın ve etle pişen yemeklere yağ koymayın.
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde çok fazla yağ, şeker, un ve yumurta kullanıldığı için bu tür yiyeceklerden mümkün olduğunca az yiyin.
Alkol ve stresten mümkün olduğunca uzak durun.
Günlük fiziksel aktivitenizi mutlaka artırın. Haftada 4 - 5 gün, 45 - 50 dakika orta tempoda yürüyün. Jogging, bisiklete binme, yüzme, tenis, aerobik, jimnastik vb egzersizler de uygundur.
Çok aç ya da tam dolu mide ile spor yapmayın, yemek sonrası 1 - 1,5 saat bekleyin.
Spor sonrası mutlaka bir şeyler atıştırın (süt - yoğurt - meyve veya ana öğün).
Günlük posa (lif) alımınızı artırın. Posalı besinler:
Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru börülce, kuru barbunya, soya)
Tam tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç - makarna - erişte - un)
Taze sebze ve meyveler (kabuklu yenilebilenleri soymadan)
Haftada 2 - 3 kere kurubaklagil yemeği ve balık tüketmeye çalışın.
Detoksifikasyon için Brasika ve Alyum sebzelerini daha sık tüketmeye özen gösterin (Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, her türlü lahana, havuç, turp, soğan, sarımsak, şalgam, pırasa).
Gün içerisinde bol su ve sulu besinler tüketin.