Reye Sendromu Gençleri Vuruyor!

Reye sendromu az rastlanan ve özellikle 6-12 yaş arası çocuklarda gözlemlenen ciddi bir rahatsızlıktır

Beyinde şişmeye ve karaciğer rahatsızlıklarına neden olan hastalığın çocuklarda kullanılan aspirin ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Reye sendromu beyinde hasara, karaciğer rahatsızlıklarına ve hatta ölümlere neden olabilir. Bununla beraber hastalık erken teşhis edildiği taktirde bir iki hafta içinde iyileşme gözlemleniyor ve çocuk üzerinde hiçbir kalıcı hasara yol açmıyor.

Hatalığa neyin neden olduğunu tam olarak bilmeyen doktorlar hastalığın ortaya çıkmasında suçiçeği veya soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan aspirin içeren ilaçların etmen olabileceğini düşünüyor. Belirtiler genellikle viral enfeksiyon başladıktan 3-7 gün sonra ortaya çıkmaya başlar.

Reye sendromunun ilk belirtileri kusma, ani öğürme, güçsüzlük, uykusuzluk ve duyularda hassaslaşma, kekeleme gibi garip davranışlar olarak ortaya çıkar.

Beyindeki hasar daha da arttıkça algı bozukluğu, hızlı ve derin soluma, şiddet içeren hareketler, koma ve ataklar gözlemlenir.

Reye Sendromu erken teşhis edilmezse ölümlere neden olabilir. Çocuğunuzda yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız hemen bir uzmana danışınız. Hastalık genelde hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir. Doktorlar hastalığın beyine ve karaciğere verdiği hasarları ortadan kaldırmaya çalışır.

Reye sendromunun ortaya çıkışını önlemek için çocuğunuza doktor tarafından yazılmadığı sürece 20 yaşına kadar aspirin vermekten kaçının. Aspirinin diğer isimleri asetil salisilat, asetil salisilik asit, salisilik asit, salisilat veya subsalisilattır.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler