Ramazanda Kalp Sağlığınıza Dikkat!

Yılın en sıcak aylarına denk gelen Ramazan ayında özellikle kalp rahatsızlıkları olanlar daha dikkatli olmalı.

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Güven Caner kalp rahatsızlığı olan kişilerin Ramazan ayında nasıl giyinmeleri, hangiyiyecekleri tüketmeleri ve ne kadar sıvı almaları gerektiğini anlatıyor.Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması oruç tutan kişilerde bazı sorunların ortaya çıkmasınaneden olabilir. Yaz aylarında günlerin uzun olması, uzun süren oruç döneminde açlığın kan şekerinde düşmeye neden olması bununda sadece şekerle beslenen beynin fonksiyonlarında bozulmaya neden olması yanında sıcak nedeniyle ter yoluyla fazla sıvı ve elektrolit kaybı da halsizlik bitkinlik gibi yakınmalara ve kan basıncındaki aşırı düşmeye bunun sonucunda da bayılmaya neden olabilmektedir.

Acık renk, hafif giysiler tercih edilmeli!

İnsan vücudu yaz kış belli bir vücut sıcaklığını korumak zorundadır. Bunu da büyük ölçüde kan dolaşımı sağlar. Yani hem aşırı sıcakta hem de aşırı soğukta kalp cilt altı dokusuna daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Kalp sorunu olmayan bir kişide bile kalbi zorlayan bu durum kalp sorunu olanlarda sorunun daha da büyümesine neden olabilir. Bu nedenle giysilerin dış ortama uygun olması çok önemlidir. Özellikle aşırı sıcak yaz günlerinde oruçta tutuluyorsa vücuttan sıvı kaybını en az düzeye indirmek için ince, acık renk, hafif giysiler giyilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Sıcak havada kapalı, kalın koyu renk giysiler sağlık açısından ve özellikle de kalp sağlığı açısından sakıncalıdır.

Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalı!


Kalbin yükünü arttıran bir başka nedende aşırı miktarda ve sindirilmesi güç gıdaların alınmasıdır. İftarda ve sahurda fazla miktarda ve sindirilmesi güç gıdalar alınması durumunda kalp sindirim sitemine yani mide ve bağırsaklara aşırı kan göndermek zorunda kalır. Birde bunun üzerine aşırı sıcak nedeniyle cilt altı dokusunun fazla kan gereksinimi binerse kalp hayati organlara kan göndermekte zorlanır. Hele hele kalbin kendi sorunluysa o zaman kalp yetmezliği ve koroner yetmezliği bulguları daha da belirgin hale gelir. Oruç tutan kişilerde önemli bir sorunda iftarda ve özelliklede sahurda aşırı ve sindirimi güç ağır gıdaların tüketilmesi yanında yemekten hemen sonra yatılmasıdır. Mide ve kalp diyafram aracılığıyla komşudur. Bu nedenle aşırı yiyip yatılırsa mide kalp üzerine baskı yapıp kalbi zorlayabilir. Bu nedenle de aşırı yenilmemesi, ağır yiyeceklerden kaçınılması ve yemekten hemen sonra yatmamaya özen gösterilmesi gerekir.

İftar ve sahurda bol miktar sıvı alınmalı!

Sıcak yaz günlerinde ciltten ter yoluyla atılan sıvı miktarı üst düzeydedir. Bunun üzerine birde aşırı efor eklenirse vücuttan atılan sıvı miktarı çok artar. Oruçlu olunan saatlerde bu kaybolan sıvının yerine konamaması sorun yaratabilir. Bu nedenle yaz aylarında oruç tutanların oruçlu oldukları saatler dışında kalan dönemde bol sıvı almaya özen göstermeleri gerekir. Gündüz oruçlu olduğu dönemde de serin yerleri tercih etmeleri ve aşırı efordan kaçınmalıdırlar.

Rahatsızlık şüphesi varsa Ramazan öncesi muayeneden geçilmeli!


Hepsinden önemlisi de kalp hastalığı olduğu bilinen ya da kalp hastalığı şüphesi olan kişilerin hatta oruç tutmaya niyetlenen herkesin oruç ayı öncesinde mutlaka ciddi bir kalp muayenesinden geçmeleridir. Bu muayeneler sonunda hekim “ oruç tutman sağlığın açısındansakıncalı” derse oruç tutmakta ısrar etmemek gerekir.

Dr.Güven Caner
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler