Metal Kutulu İçecekler Ölüm Saçıyor

Metal kutulu içeceklerin ağızla temas etmesi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Metal kutulu içeceklerin üzerine bulaşan tehlikeli bakteriler ölümcül hastalıklara yol açıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen, depolama esnasında ortaya çıkan enfeksiyon risklerinin halk sağlığı için büyük tehlike oluşturduğunu ve ölümcül hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Dezenfekte edilmeden ağızla temas eden kutu içeceklerin Leptospiroz, basit ishaller, dizanteri, karın ağrıları, mantar hastalıkları, Tüberküloz ve Hepatit A gibi yiyecek ve içecek yoluyla bulaşan hastalık risklerine dikkat çeken Dr. Türkmen; "Kutu içecekler hijyenik koşullarda üretiliyor olsa da ambalajlama ve depolama sırasında ağızla temas eden kısma bulaşan mikroorganizma ve bakteriler halk sağlığı için büyük tehlike yaratıyor" diye konuştu.

Depolardaki fareler hastalık saçıyor

Kutu içecekler yüzünden meydana gelen ve tıp literatürüne geçen önemli bir vakayı hatırlatan Dr. Türkmen; "Kutu içeceği marketten alan bir çocuk hiçbir dezenfeksiyon önlemi almadan içeceği tüketiyor. Çocukta önce sarılık ortaya çıkıyor. Hem karaciğer hem de böbreklerde etkilerinin ortaya çıkmaya başlamasıyla, doktorlar Leptospira mikrobunun varlığından şüpheleniyor. Oldukça sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yaşayan çocuğun evinde tükettiği yiyecek ve içecekler incelendiğinde, kutu içecek üzerinde, fare idrarında bulunan bakterilere rastlanıyor ve bu bakterilerin depolama esnasında ortamda bulunan farelerden bulaştığı tespit ediliyor Leptospira adlı bakterinin etken olduğu Leptospiroz hastalığı hayvanlardan bulaşıyor. Karaciğer ve böbrek gibi farklı organlara yerleşerek yüksek ateş, sarılık ve kanlı idrar semptomlarıyla ortaya çıkan Leptospiroz, kan yoluyla yayılarak enfeksiyona neden oluyor."

Pipet kullanmak da çözüm değil

Metal kutuların üzerinin yıkanmasıyla, peçeteyle silinmesiyle veya tüketirken pipet kullanmakla hastalıkların önüne geçmek çoğu zaman mümkün değil. Yaygın görüşün aksine pipet kullanımının da hastalıkların önüne geçmek için yeterli olmadığını belirten Dr. Türkmen; "İçeceklerin tüketimi sırasında kullanılan pipetler de hijyenik değil. Pek çoğunun ambalajı parşömen kâğıdından yapılıyor, ambalaj kolaylıkla yırtılabiliyor. Pipetlerdeki risk, kutu içecekler üzerindeki bakterilerden daha tehlikelidir, üretim şekli ve üretim yerinin bilinmemesi ve dezenfeksiyon eksiklerinin olması da enfeksiyon risklerini artırıyor. Ayrıca kutu açıldığı sırada içecekle temas eden metal kısımda bulunan bakteriler de hastalıklara davetiye çıkarıyor" dedi.

Dezenfekte edip koruma aparatı takmak şart

"Mikroplar toplu iğne başı büyüklüğünde bir yüzeyde bile olsa hayati risklere yol açabilir. Bu konu oldukça önemlidir. Örneğin dizanteriye yakalanmak için sadece 200 adet mikrobun vücuda alınması yeterlidir" diyen Dr. Türkmen; marketlerden alınan ve restoranlarda tüketilen metal kutulu içecekler için üretim aşamasında dezenfekte edilip takılacak aparatlarla bakterilere karşı güvenlik duvarı oluşturulabileceğini, içeceğin tüketilmesinde oluşturulacak güvenlik duvarı ile enfeksiyon riskleri azaltılabileceğini ifade etti.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler