Menisküs C seklinde beyaz ve yumusak kıkırdak bir yapıdadır.Her iki dizde iç ve dış menisküs olmak üzere iki tane bulunmaktadır.
Menisküs görevleri;
-Dize gelen yüklerin absorbe edilmesi
-Ddiz duyusunun algılanması
-Eklem uymunun artırılması
Menisküs travmaya baglı olarak ,sportif yaralanmalarda yada travmasız yasa baglı dejeneratif olarak yapısının bozulması sonucu hasar görür. Menisküs hasarına baglı belirtiler ençok diz çömelme - kalkma ve merdiven inip çıkmada gözlenir.
Önemli belirtiler dizde kilitlenme hissi,agrı ve şişlik seklinde gözlenir. klınik bazı testler ve gerekli görüntüleme yöntemleri bir ortopedist tarafından yapıldıktan sonra tanısı konur operasyon dışındaki hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilir.
Tedavide baslangıç olarak en önemli tedavi buz uygulamadır her iki saatte bir gunde 7-8 uygulanan buz agrıyı rahatlatır. rehabilitasyonda hastaya diz kapağına uygulanan mobilizasyon hareketleri,friksiyon masajları,kinesiotape bantalama tedavisi,en önemlisi kuvvetlendirme egzersizleri ancak burda egzersizler uzman bir kişi tarafından verilmeli açık kinetik dediğimiz ayak taban kısmı açıkta kalan destek almayan egzersizler tehlikelidir uygulanması gereken kapalı kinetik egzersizlerdir.