Kadınların kabusu meme kanseri, erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalıktır. İhmal edildiğinde ise hasta için uzun ve sonuçları çok da yüz güldürücü olmayan bir tedavi süreci ortaya çıkar.
Medical Park Tokat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Gürdal Öztekin, meme hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Meme ile ilgili şikayetler ve hastalıklar sıkça karşılaşılan durumlardır. Meme kanserinin sıklığı nedeniyle ( % 9-15), meme ile ilgili herhangi bir şikayet, hasta tarafından tedirginlikle karşılanır. Oysa memesiyle ilgili yakınması olan kişiler, korku ve endişeden uzak olarak konunun uzmanı olan bir doktora başvurmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, günümüzdeki gelişmelere rağmen bir insanın meme kanseri olması engellenememektedir. Fakat erken teşhis ve zamanında tedavi ile meme kanseri tedavi edilebilmektedir.
Meme ile ilgili hastaların doktora en sık başvuru nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
1- Memede ağrı
2- Ele gelen kitle
3- Meme başı akıntıları
1- Meme Ağrısı (Mastodini)
Meme ağrısı, hastaların doktora en sık başvuru nedenidir. Çoğu zaman fizyolojik süt bezlerinin yapısından kaynaklanmakla beraber, bazen dayanılmaz ve adet dönemleri ile ilgili olabilir. Sıklıkla meme ağrısı olan kişilerde fibrokistik hastalık ve adenematöz hiperplazi bulunur. Bu durumlar genellikle müdahale gerektirmez, ağrı tedavisi ve takip çoğu zaman yeterlidir.
2- İyi Huylu Kitleler
Meme, süt kanalları, bağ dokusu ve meme dokusundan oluşan bir organdır ve bu doğal haliyle dahi elle muayenede düzensiz gibi gelebilir. Adet döneminden önce ve bazen adet süresince memelerde hassasiyet, ağrı ve şişkinlik hissedilebilir.
Bu, meme dokusunda sıvı toplanmasına ve vücuttaki hormon seviyelerine bağlıdır ve normaldir. Ancak ele daha önce olmayan bir kitle geliyorsa en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
3- Meme Başı Akıntısı
Birçok kadında hayatının bir döneminde, bir memede veya her ikisinde birden meme başı akıntısı olabilir. Meme başı akıntılarının çoğu ciddi bir soruna işaret etmez. Birkaç kez olan renksiz akıntı genellikle normal kabul edilir ve başka bir inceleme gerektirmez.
Devam ederse veya akıntı miktarı artarsa doktorunuz ileri inceleme isteyebilir. ‘Acaba bende de var mı’ endişesiyle kadınların kendi meme başlarını sürekli sıkmaları meme dokusunda travmaya yol açarak akıntılara ve kanamalara yol açabilir.
Bu şekilde meme başınızı sıkmayın. Kendiliğinden kanlı meme başı akıntısı olan kadınların çoğunda süt kanallarının içinde iyi huylu bir kitle saptansa da, bunun iyi huylu olduğunun doğrulanması gerekir. Kanlı meme başı akıntısı, bazen meme kanserinin bir göstergesi olabilir.
4- Meme Absesi
Genellikle emziren kadınlarda olmakla birlikte, her kadında görülebilir. Emziren kadınlarda emzirme aralıklarının uzamasıyla memede süt birikimi olabilir ve bu iltihaplanabilir, veya meme başındaki çatlaklardan bakteriler girerek meme absesine yol açabilir.
Abse, memede hassasiyet, meme dokusunda sertleşme, kızarıklık ve ağrıya yol açar. Emziren kadınlar dışındaki kadınlarda oluşan meme abseleri ise genellikle süt kanallarındaki yapısal bozukluğa bağlı olurlar, sıklıkla tekrarlar ve drenaj dışı cerrahi müdahaleler gerektirirler.
Kötü Huylu Kitleler (Meme Kanseri)
Meme kanseri yeteri kadar büyüdüğünde, memede ele gelen bir kitle olarak kendini belli eder. Ancak, memede ele gelen her kitle kanser olmayıp, bunların % 85’i iyi huyludur. Bir kitlenin kanser olup olmadığının ayırımını, konu ile ilgili uzman doktor yapabilir.
Her ay kendi kendine meme muayenesi yapan, yıllık meme muayenesi için doktoruna giden ve uygun yaş ve risk gruplarında yıllık mamografi kontrolü yaptıran kadınlarda, meme kanserini erken yakalamak ve tanı koymak daha kolaydır.
Erken tanı konan hastalarda tedavi şansı çok yüksektir. Erken evre meme kanserlerinde on yıllık hastalıksız yaşam % 90’lardan yüksektir, fakat tümör çapı 4 santime ulaştığında bu oran % 55’e düşmektedir.