Bilim adamları, geliştirdikleri yeni tedavi yöntemi sayesinde antibiyotiğe gerek duymadan kandaki bakterileri mıknatıslar aracılığıyla temizledi.
Sonuçları "phys.org'"da yayımlanan çalışmaya göre, Harvard Üniversitesi, İsviçre Malzeme Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (EMPA) ve Adolphe Merkle Enstitüsü tarafından yapılan ortak çalışmada, bilim adamları kullandıkları mıknatıslarla kandaki bakterileri elemeyi başardı.
Kanın manyetik olarak temizlendiği tedavide, araştırmacılar, ilk olarak zararlı bakterilere tutunan antikorları demir parçacıklarıyla kapladı. Çözelti içindeki bakteriye maruz kalan antikorlar bu bakterilere yapıştı. Çözelti diyaliz makinesinden geçirildiğinde, mıknatıslar, söz konusu antikorları ve patojenleri çekerek kanın temizlenmesini sağladı.
Ancak kan zehirlenmesine neden olan birçok farklı çeşitte bakteri bulunuyor. Demir parçacıklarıyla kaplı antikorların yalnızca tek bir bakteri türünü tanıyabildiği ifade edildi.
Araştırmacılar, uygun antikor kullanılmadan önce hangi bakterinin zehirlenmeye neden olduğunun tespit edilmesi gerektiği kaydetti.
Diğer yandan, Harvard Tıp Fakültesinden Gerald Pier liderliğindeki grup, kan zehirlenmesini tetikleyen hemen hemen tüm bakterileri bağlayabilen bir antikor üretti. Bu "her alanda başarılı" antikorun, salgın hastalıklardan sorumlu zararlı bakterileri izole etmesi ümit ediliyor.
Kan zehirlenmesi vakalarının yüzde 50'den fazlası ölümcül olmakla birlikte, erken teşhis halinde tedavi mümkün.