Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, lyme hastalığına neden olan genelde Ixodes ricinus türü kenelerin ısırmasıyla insana geçen 'borrelia burgdorferi' bakterisiyle ilgili konferans verdi.
Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Ramazan İnce'nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen konferansı çok sayıda öğretim üyesi ve tıp fakültesi öğrencisi izledi.
15 YILDIR GEZEGENDE YAYILIYOR
Borrelia burgdorferi bakterisinin, DNA tamir mekanizması olmadığı için sonsuz sayıda yeni tür oluşturduğunu, bunun sonucunda da dünyadaki tüm canlıların tehdit altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, Lyme'nin 350'den fazla hastalığı taklit ettiğini belirtti.
Lyme'nin insan vücuduna uyum sağladığını ve kolesterolü çalarak, meme kanserini de tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin şöyle konuştu:
"Dünyada böyle bir genomda canlı yok. Salgının nedeni, Lyme hastalığına neden olan 'borrelia burgdorferi' bakterisinin olağanüstü genetik yapısında yatıyor. 15 yıldır gezegende yayılan bu bakteri, yaklaşık 7 milyar insanın vücudunu işgal etmiş durumda. Bu bakteri vücudumuzdan kolesterol yiyerek besleniyor. Bu da karaciğerimizin fazla kolesterol üretmesine, birçok insanda da kronik yüksek kolesterole sebep oluyor. Kronik yüksek kolesterol ise başta kalp krizi olmak üzere bazı kanser türlerinin oluşmasında doğrudan rol oynuyor. Kolesterol ayrıca meme kanserini tetikliyor."
ÖNLEM ALINMAZSA BÜYÜK ACI VE YIKIMLARA NEDEN OLUR
Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı raporlarda salgın hastalıkların insanlık tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir hızla yayıldığına dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin tehlikeyi fark ettiğini, ancak Türkiye'de henüz hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi. Prof. Dr. Çetin şöyle devam etti: "Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitiflik (bireyde belli bir mikroorganizmaya karşı antikorların bulunma durumu) çalışmaları neticesinde ülkemizde milyonlarca kişinin, vücutlarında bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ve endişeleniyorum. Eğer zamanında mücadele edilmezse sonuçlarının gelecekte büyük acılara ve yıkımlara neden olacağını düşünüyorum."
Kaynak: DHA