Çin’in güneyinde yetişmekte olan Liçi meyvesi, kral meyvesi olarak ta bilinmektedir. 15-20 metreye ulaşabilen Liçi ağacı, dört mevsim yeşil kalabilir. Meyvesi ise 3-4 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğindedir. Kabuğu sert, ince ve pembemsi bir renktedir. Yenilmeyen kabuğu soyulduğunda beyazımsı saydam, yumuşak kıvamda olan meyvesi ortaya çıkar. Tadı ferahlatıcı ve tatlıdır. Çekirdeği hafif zehirli olduğundan yenilmez.
C vitamininden oldukça zengin olan Liçi meyvesi, birçok vitamin ile beraber çinko, fosfor, potasyum, selenyum, magnezyum minerallerini de içerir.
Alternatif tıpta akciğer, karaciğer, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem atıcı etkisi ile özel meyvelerden olup, spor ile beraber tüketildiğinde kilo vermeye destek olur.
Yüksek miktarda B vitamini içermesi, vücutta antidepresan etki gösterir.
Doymuş yağ ve kolesterol bulunmaz, kalp sağlığı için sağlıklı yağlar içerir.
Liften zengin olması sayesinde sindirim sistemini düzenler, yüksek olan kan yağlarını düşürür.
İçerdiği C vitamini ile cildi güzelleştirir, cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Karbonhidrat ve minerallerden zengin olması ile ter ile kaybedilen minerali yerine koyar, spor sonrası kas yorgunluğuna iyi gelir, laktik asit birikimini önler.
Yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerin gelişmesini önlediği görülmüştür.
Antioksidan içeriği yüksek olması sayesinde ateş, iltihabi durum ve enfeksiyonlarda tedavi edici etki gösterir.
İçerdiği K vitamini ile kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan akışını kolaylaştırır.
Her yaş grubundan bireylerin tüketilebileceği bir meyvedir.
Karbonhidrat miktarı yüksek bir meyve olduğundan tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. 100 gram Liçi yaklaşık 60 kaloridir.
NASIL TÜKETİLİR?
Liçi, soyulduktan sonra taze meyve olarak tüketilebileceği gibi reçeli, marmelatı, sosu yapılarak veya puding, dondurma, tatlı, smoothie yapımında kullanıma uygundur.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz