Yozgat Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Taner Babacan, lenf bezleri kanseri (lenfoma) hastalığının çok fazla çeşitlilik gösteren kanser çeşitlerinden biri olduğunu belirterek, dünyada günlük ortalama bin kişinin bu hastalığa yakalandığını söyledi.
DÜNYA LENFOMA GÜNÜ
Dr. Taner Babacan, yaptığı açıklamada, 15 Eylül'ün Dünya Lenfoma Günü olarak kutlandığını belirterek, lenfomanın lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adı olduğunu ifade etti. Dr. Babacan, "Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Bir çoğunda doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile sağlıklı ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur. Lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfomaya yol açabilen risk faktörleri arasında yer almaktadır. Dünyada her yıl 360 binden fazla insanın lenfomaya yakalandığı, her gün ortalama 1.000 kişiye lenfoma teşhisi konulduğu bilinmektedir. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale dönüşebilmektedir." dedi.
Dr. Babacan lenfomanın belirtilerini şöyle sıraladı:
"Ağrısız Bezeler: En sık görülen belirti ağrısız bezelerdir. Lenf bezlerinden oluşan, ağrısız, genellikle çapı 1 santimden büyük düğüm şeklinde şişliklerdir.
Sebebi bilinmeyen ateş: Ortada hiçbir sebep yokken vücut sıcaklığının 38°C'nin üzerinde olması. Gece yatarken giyilen giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak kadar şiddetli gece terlemesi. 6 ay içerisinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazlasının kaybolması.
Sürekli yorgunluk: Şiddetli ve devamlı halsizlik veya yorgunluk hali.
Bu belirtileri görürseniz, doktorunuza danışın. Ancak unutmayın, bu işaretlerin hiçbiri lenfomaya özgü değildir, pek çok başka hastalıkta da benzer belirtiler görülebilmektedir. Tanıyı sadece hekim kesinleştirebilir."