Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Cilt üzerinde zamanla dışarıdan bakıldığında görülebilen bazı kızarıklıklar oluşabilir. Genellikle yüz bölgesinde oluşan bu kızarıklıkların nedeni, zaman zaman, kılcal damarların büyümesi ve artmasından kaynaklanabilir.

Cilt üzerinde zamanla dışarıdan bakıldığında görülebilen bazı kızarıklıklar oluşabilir. Genellikle yüz bölgesinde oluşan bu kızarıklıkların nedeni, zaman zaman, kılcal damarların büyümesi ve artmasından kaynaklanabilir.

Büyüyen ve belirginleşen kılcal damarlar bir hastalık belirtisi olmasa da estetik olarak insanlarla rahatsızlık veren bir durumdur. Lazerle kılcal damar tedavisi sayesinde, damar genişlemesi/belirginleşmesi, rehabilite edilerek ortadan kaldırılabiliyor. Kılcal damar problemi her zaman tek bir nedenden kaynaklanmıyor olabilir. Bazen genetik yatkınlık bu problemi ortaya çıkarırken, bazen de, fazla alkol tüketimi, güneş ışınları, gebelik, gebelik sonrası hormonal değişimler ve östrojen artışı gibi nedenler etkili olabilir.

En Sık Görülen Kılcal Damar Rahatsızlıkları Ve Tedavileri Nelerdir?
 

  • Burun ve elmacık etrafında kızarıklık 
  • Rozase / Gül rahatsızlığı (Rozacea)
  • Şarap kiri (portwine stain)
  • Rozase (Rozacea) Tedavisi

    Rozase (Rozacea) rahatsızlığı, ten üzerine yakın kılcal damarların giderek çoğalıp genişlemesi ile, cildin üst bölgesinde koyu bir şekilde kızarıklar olarak kendini göstermektedir. Rozase, hastalığın şiddetine bağlı olarak kişilerde özgüven azalmasına neden olmakta, insanın hayat standardını düşürmektedir. Rozase hastalığının iyileşmesinde farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en sık tercih edilenleri; kremler, antibiyotikler ve lazerle kılcal damar tedavisi yöntemleridir. Lazer ile yapılan uygulamada sıkıntı yaratan kılcal damarlar hedef alınır. Diğer tedavilere nazaran daha etken bir rehabilitasyon yöntemidir.

    Şarap Lekesi (Portwine Stain) Tedavisi

    Doğum kiri diye de bilinen şarap kiri rahatsızlığı, çoğunlukla doğumdan hemen sonra ortaya çıkmaktadır. İlk başlangıçta pembemsi renkte, daha ileriki dönemlerde ise koyu al ve mor halini almaktadır. Rahatsızlık lazerle kılcal damr tedavi yöntemi ile büyük seviyede giderilebilir ama tedaviden % 100 netice almak mümkün değildir. Tedaviye erken yaşlarda başlanması rehabilitasyonun başarısını artırmaktadır.

    Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Riskli Mi?

    Kılcal damar genişlemesi/büyümesi problemlerinin tedavisinde kullanılan en etkili yöntem lazerle kılcal damar tedavisidir. Birçok kişi bu tedavinin riskli olduğunu düşünse de, yöntemler arasında en az riske sahip olan yöntem denilebilir. Lazerle kılcal damar tedavisi, en efektif sonucu veren tedavi şeklidir. İşlemi yapan uzmanın işlem öncesi ve sonrası direktiflerine uyulduğunda herhangi bir risk taşımaz. 

    Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Seans Süresi Ve Seans Sayıları

    Lazerle kılcal damar tedavisi, seansları kısa süren bir işlemdir. Seans süresi rahatsızlığın yoğunluğuna göre 15 ile 30 dakika arasında değişmektedir. Kılcal damar ve Rozase tedavisinde genelde 4-6 hafta aralıklarla 1-3 seans yeterli olurken, şarap lekesi tedavilerinde hastanın yaşına ve lekenin büyüklüğüne göre hastanın tatmin derecesi seans sayısını belirlemektedir. 

    Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

     

     

  • Tedavi sonrasında ciltte hafif yanma, kızarıklık ve kabuklanma oluşabilir. 
  • Kılcal damar tedavisi sonrasında;  Birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalınmamalı, güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse de yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.  
  • Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmeli, bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
  • Lazerle kılcal damar tedavisi işlemi yapılmadan önce hastanın cildinin temiz olduğundan emin olmak gerekir. İşlemi yapacak uzmanın önerdiği kremler dışında yüze herhangi bir krem ve nemlendirici sürülmemelidir. 
  • Aynı zamanda makyaj ve cilt kirliliği de tedaviyi zorlaştırabilir, ciltte kalıcı izlere sebep olabilir. Tedavi öncesi süreçte cildi yormayacak hafif ürünler ile temizleyerek tedaviye hazır hale getirmek oldukça büyük bir önem taşır.
  • Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kılcal damar genişlemesi problemine neden olan çok fazla faktör vardır. Sıkı çorap giymek, dar kıyafet giymek, kilo alıp vermek bile kılcal damar genişlemesine neden olabilir. Kılcal damar oluşumunu tetikleyen nedenler kesin olarak bilinmemekle birlikte, araştırmalar, kadınlarda bu durumun, erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü gösteriyor.

    Lazerle kılcal damar tedavisine başlanmadan önce ilk olarak tanı ve kesin teşhis işlemi yapılır. Bazı durumlarda, kılcal damar genişlemesi ve varis problemleri karıştırılabilir. Teşhis sonrası gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, lazerle kılcal damar tedavisi işlemini başlanır. Sağlık açısından işlemin bir risk taşımadığı kesinleştiğinde tedavi uygun şartlarda uygulanır. Geçmiş dönemlerde tedavi için skleroterapi ve radyofrekans yöntemleri tercih edilmekteydi. Lazer ile tedavi yöntemi keşfedildikten sonra en sık kullanılan yöntem lazerle kılcal damar tedavisi yöntemi oldu. Kılcal damar tedavisine başlanmadan önce, uzman tarafından hatsanın kılcal damarlarının tipi ve uygun tedavi yöntemi belirlenir. Lazer ile kılcal damar tedavisi yöntemi, diğer tedavilere göre daha hızlı sonuç veren ve daha az ağrı hissettiren bir yöntemdir. Bu nedenle ekstra bir durum olmadıkça tedavide lazer yöntemi tercih edilir. Eğer daha az ağrılı bir süreç isteniyorsa uzmana danışarak bilgi alınabilir. Lazer ve diğer tüm tedavi yöntemlerinde soğutma tekniği ve ağrı kesici kremler yardımı ile işlem sırasında hissedilecek ağrı seviyesi minimuma indirilmektedir.

    Kılcal Damar Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

    Kılcal damar çatlamasının sebepleri nelerdir?

    Başlıca sebepleri; ciltte hassasiyet, aşırı güneş hasarı, doğum kontrol hapları, yaşlılık ve genetik faktörler, hormonal tedavi metotları, kortizonlu kremlerin uzun süre kullanılması ve hematojik hastalıklar kılcal damarın çatlamasına sebep olabilir.

    Kılcal damar çatlaması hangi bölgelerde olur?

    Vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Fakat en sık görülen yerler; bacak, yüz (burun yanı, yanak) ve kalçadır.

    Kılcal damar çatlamasının belirtileri nelerdir?

    Başlıca belirtileri; oluşan pembelik ve kızarıklık, mor, mavi yada kırmızı renkte deri yüzeyinde meydana gelen oluşumlardır.

     

    Bacakta kılcal damar çatlaması neden olur?

    Bacakta kılcal damar çatlamasının nedenleri; östrojen hormonu, ailesel yatkınlık, ayakta durmak, şişmanlık, yüksek topuk,dar pantolon nedenler arasındadır.

    Yüzdeki kılcal damarın sebepleri nelerdir?

    Ciltte hassasiyet, aşırı güneşe maruz kalma, rozasea hastalığı, metabolik ve romatizmal rahatsızlıklar, kortizonlu kremler, alkol, genetik hastalıklar sebepler arasındadır.

    Kılcal damar tedavi edildikten sonra tekrarlar mı?

    Kılcal damar bulunan yerler tedavi edildikten sonra kaybedilir, oluşabilecek yerlere engel değildir.

    Kılcal damar tedavi yöntemleri nelerdir?

    Şu anda lazer, skleroterapi ve ışık cihazlarıyla tedavi edilmektedir.

    Uygulama yapılmadan önce nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

    Tedaviden önce vücutta herhangi bir krem, losyon vs var ise temizlenmelidir. İşlem yapılacak bölge tamamen temiz olmalıdır.

    Uygulama yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

    Tedaviden sonra; güneşe maruz kalmamak adına güneş koruyucu kullanılmalıdır. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda krem uygulanabilir.

    Uygulama sonrası kaç günde iyileşme sağlanır?

    Ağrı şikayeti çok azdır. Yapılan alanlarda hafif kabarma ve kızarıklık görülebilir. Bazen birkaç gün sürecek küçük kabuklanmalar olabilir ancak bu şikayetler birkaç günde geçer, uygulama yapılan bölge güneş koruyucu krem ile korunmalıdır.

    Tedavi esnasında ağrı hissiyatı var mıdır?

    Tedavi esnasında geçici olarak anlık, ısıdan kaynaklı ağrı hissiyatı olabilir fakat katlanabilen bir ağrı olup lazer soğutucu başlığı ile ağrı minimize edilebilir.

    Tedavi sonrası seans aralıkları ne olmalıdır?

    Bölgeye göre 4-6 hafta arası değişmektedir.

    Tedaviden sonra hemen sonuç alınıyor mu?

    Hemen sonuç alınır. İşleme bağlı olarak kızarıklık görülebilir. 4-6 hafta içerisinde tamamen yok olur.

    Cilt kızarıklığı ile aynı anda uygulanır mı?

    Evet ikisi aynı anda uygulanabilir. Herhangi bir sakıncası yoktur, ciltte tahribat bırakmaz.

         





     

    İlgili Sağlık Konuları

    İlgili Haberler