Kusma Bir Hastalık mıdır?

Her yaş grubunda görülebilen kusma bir hastalık mıdır, yoksa belirti midir? İşte kusma ile ilgili merak ettikleriniz...

Kusmayan bebek yok gibidir. Kusmanın şiddeti, sıklığı siz annelere bir hastalığın belirtisi olarak yol gösterir. Bu yüzden bebeğinizi iyi ve dikkatlice takip ederek önceden önleminizi alabilirsiniz.

Her yaş çocuğunda kusma görülebilir. Nedenleri de bu yüzden farklılık gösterir. Tek başına kusma çok nadiren ciddi bir sorunun işaretidir. Yeni doğan bebeklerde çok görülen kusma, düzenli olarak da gerçekleşebilir. Bu, yemek borusu ile mide arasında yiyeceklerin midede kalmasını sağlayan kapakçığın bebeklerde olmamasının sonucu gerçekleşir.

Az kusma genellikle zararsızdır. Bebeklerin beslenmeden sonra az bir miktarda çıkarmalarını uzmanlar normal olarak karşılar. Bebek iyi kilo alıyorsa, kusmaya eşlik eden ateş, karın ağrısı gibi başka etkenler yoksa, bu kadar kusmanın zararı da yoktur. 24 saat görülen şiddetli kusmalarda sindirim sisteminin herhangi yerinde bir tıkanıklık olduğu düşünülerek kontrol altına alınması gerekebilir.

4-5 yaş grubunda psikolojik nedenlere bağlı olarak da kusma görülebilir. Okula gitmek istemeyen ya da kardeşi yeni doğan çocuk, kusmayı psikolojik bir tepki olarak verebilir. Bunların anne-babalar tarafından iyice incelenmesi gerekir.

Kusmayı engellemek için neler yapılabilir?

Bebeğiniz beslendikten sonra gaz çıkarması için zorlamayın. Bu zorlama, karın içi basınçta artışa neden olarak kusmayı tetikleyebilir.

Biberonu doğru açıda tutun. Biberon deliğinin yaşına ve ayına uygun olduğundan emin olun. Çok küçük deliklerde gaz yutulmasına neden olur. Uygun deliği ayarlayın. Biberonun açısını da çok dik yapmadan verin.

Püre yiyecekler verin. Katı gıdaya geçişlerde besinin iyice püre olduğundan emin olun. Biraz pütür bile olsa kusma yapabilir. Başlangıçta buna dikkat etmek, kusmayı engellemek için önemlidir.

Doktora danışılması gereken durumlar

Sık kusan bebek kilo alamıyorsa, kusma günde birkaç kez fazla miktarda oluyorsa, bebek az çiş yapıyorsa, ateş ve halsizlık varsa hemen doktora görünmek gerekir. Bebek beslendikten 1 saat sonra fışkırır şekilde kusuyorsa; mide, bağırsak geçişinde bir problem söz konusu olabilir, hemen doktorunuza görünmelisiniz.

Kusmadan sonra yapılacaklar

Çocuk kustuktan en az 1 saat sonra bir şeyler yedirilmelidir.

Kusmadan hemen sonra yarım çay bardağı su verilmelidir.

Eğer suyu çıkarmazsa bir yarım çay bardağı daha su verilmelidir.

1 saat sonra bisküvi, kek, gibi kuru gıdalar verilmelidir. Daha sonrasında yoğurt ve çorba verebilirsiniz.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler