Kulak Ağrıları İhmale Gelmez!

Hayatı duyarak yaşamak istiyorsanız kulak sağlığınıza önem verin. Yaşam kalitemizi etkileyen kulak hastalıklarının ihmale gelmeyeceğini unutmayın.

Medical Park Batman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Erbulak; sağırlığa kadar varabilen, hayat kalitesini düşüren kulak hastalıklarıyla ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi:

Hayatı duyarak yaşamak, doya doya yaşamaktır. Sağırlık ise dilsizliktir, dilsizlik de iletişimsizliktir. İletişimsizlik büyük bir sorundur. Bu nedenle kulaklarımız hayatı doya doya yaşamamız için en çok ihtiyaç duyduğumuz organlarımızdır ve unutulmamalı ki kulak hastalıkları ihmale gelmez!

İki kulağımız ve kulaklarımızın kepçesi vardır, sesleri toplar. Dış kulak yolu vardır, sesleri sıkıştırır ve iletir. Kulak zarımız vardır, her ses dalgasıyla titreşir. Kulak zarına yapışık çekiç kemikçiği ve buna eklemle bağlı örs kemikçiği, örs kemikçiğiyle eklemleşip üzengi kemikçiği ve üzengi kemikçiği ile seslerin beyine açılan kapısı olan salyangoz şeklinde kohleanın oval penceresiyle eklemleşir.

Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak perdesi ve kulak kemikçikleri sesleri yaklaşık 60 db arttırır. İki kulaklı oluşumuz, sesleri stereo duymamızı ve sesin geliş yönünü ayırt etmemizi sağlar.

Kulak Ameliyatlarından Korkmayın

Kulak hastalıkları yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkiler. Kulak perdemiz delikse rahat duyamayız, rahat banyo yapamayız, denizde yüzemeyiz; yani yaşam kalitemizi düşer. Perdesi delik kulak her türlü mikrobik ortama açıktır, zaman zaman sarı renkte kulak akıntısıyla kendini belli eder, zaman zaman da kulakta ağrıya sebep olur veya kulağımızda kaşıntıyla kendini gösterir. İyi bir antibiyotik tedavisiyle akıntı durdurulabilir; fakat duyma kaybı ilaçla düzelmez. Ameliyat gereklidir.

Genel yada lokal anesteziyle kulak kepçesinin üst kısmındaki kasın kılıfından steril koşullarda yüzük büyüklüğünde zar alınarak ameliyata başlanır. Bu zara özel bir şekil verilir ve bazı işlemlerden geçirilir. Daha sonra kulak perdesinin delik olan kısmına nakledilir. Bu ameliyatın adı ‘zar nakli’ yani ‘mirengoplasti’ ameliyatı olarak bilinir.

Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kulak steril bir şekilde kapatılır, lokal anestezi ile ameliyat yapıldıysa hasta hemen taburcu edilir. Genel anestezi ile ameliyat olmuşsa hasta dört saat sonra yani aynı gün taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonuçları yüz güldürücü ve tatmin edicidir.

Ameliyatlar Doğru Adreste Yapılmalı

Diğer bir kulak hastalığı ise kötü kokulu bir kulak akıntısıyla kendini belli eder ve daha tehlikelidir. Bazen şiddetli baş dönmesi, bazen şiddetli ve dayanması güç baş ağrıları, bazen yüz felciyle, bazen de koma halinde menenjit tablosuyla kendini belli edebilir. Bu hastalık kolesteatomalı kronik otitis media olarak adlandırılmaktadır.

Tedavisi kesinlikle ameliyattır; zaman geçirmeden, yaş sınırının olmadığı, her ne yaşta olursa olsun ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ameliyatın amacı öncelikle hastanın hayatını kurtarmak ve hastalığı yok etmektir.

Genel anesteziyle, steril koşullarda ve deneyimli ekiple bu önemli ameliyat gerçekleştirilmelidir. Kulak arkasından girilir, mastoid kemiği içindeki hastalıklı sahalar özel aletlerle çok dikkatli bir şekilde temizlenir ve çıkartılır. Daha sonra orta kulaktaki hastalıklı sahalar temizlenir, aynı anda zar nakli yapılır. Ameliyatlı kulak, steril olarak kapatılır.

Bir gece sonra hastayı taburcu etmekteyiz. Bir hafta sonra kulak sargıları açılmaktadır ve belli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılmalıdır.

Unutulmaması gereken en önemli nokta; kulak ameliyatları, steril ameliyathane koşullarında, teknolojisi yüksek otomikroskop ve mikroşirürjik aletler ve en önemlisi deneyimli anestezi uzmanı ve ekibiyle yapılmalıdır.


Medical Park Batman Hastanesi

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler