Kozadan yapılan yara bandı, şeker hastalarının yaralarına şifa olacak GTÜ'de ipek böceği kozasından yara bandı geliştirildi Gebze Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Onur Aras: "Şeker hastalığına ve yatalak hastalara umut olabilme adına yara bandı üretimini gerçekleştiriyoruz" "Koza, porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakikada durdurabiliyor"
Gebze Teknik Üniversitesinde ipek böceği kozasından yaraları kısa sürede iyileştiren yara bandı geliştirildi. Geliştirilen yara bandı sayesinde şeker hastalarının kapanmayan derin yaraları kısa sürede iyileşebilecek. Kocaeli'nin Çayırova İlçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesinde ipek böceği kozasından yara bandı geliştirildi. Gebze Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Onur Aras'ın geliştirdiği proje ile birlikte yaralar kısa bir sürede iyileşecek. Geliştirilen yara bandı sayesinde şeker hastalarının iyileşmeyen daha derin yaralarının kısa süre içerisinde iyileşecek. Kozanın porlu yapıda olmasından dolayı vücuttaki yaralarda meydana gelen kanama iki üç dakika içerisinde duracak.
"Şeker hastalığına ve yatalak hastalara umut olabilme adına yara bandı üretimini gerçekleştiriyoruz"
Gebze Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Onur Aras, "Burada yarı iyileşme sürecini en aza indirmek, şeker hastalığına ve yatalak hastalara umut olabilme adına yara bandı üretimi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hali hazırda piyasada bulunan yara bantlarından farklı olarak biz bu yara bantlarına fonksiyonel bir özellik katmaya çalışıyoruz. Bu yara bandı yaraya uygulandığı zaman hem hava almasını sağlayacak hem oksijen geçirmesini sağlayacak hem de yaranın üzerinde bakteri birikmesini engelleyerek yaranın kısa sürede iyileşmesine katkıda bulunacaktır" dedi.
"Koza sayesinde biyoteknolojik bir ürün üretmiş oluyoruz"
Kozanın hücreleri yenilemeye destek olduğunu belirten Aras, "Tüm bunların yanında bu yara bandının ülkemizin milli değeri olan kozadan üretilmesi bize büyük bir avantaj sağlıyor. Koza sayesinde biyoteknolojik bir ürün üretmiş oluyoruz ve kozanın hücre yenilenmesini desteklenmesi sayesinde hücrelerin yenilenerek yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyoruz. Bunun yanında koza bile beraber bitki ekstraktı kullanarak anti mikrobiyal bir özellik ortaya çıkarıyoruz. Bu sayede şeker hastalarının iyileşmeyen daha derin yaralarının kısa süre içerisinde iyileşmesine olanak sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
"Koza aslında iki üründen oluşuyor"
İpek böceği kozasından yara bandının üretim süreci ile ilgili bilgiler veren Aras, "İlk başta Bursa Koza Birlikten aldığımız kozaları belli bir işlemden geçirmemiz gerekmekte. Koza aslında iki üründen oluşuyor. Fibroin ve serisin denilen maddeler. Kozayı çözebilmek ve yara bandı haline getirebilmek için üzerindeki serisin tabakasını uzaklaştırmamız gerekiyor. Bu amaçla belli aşamalardan geçiriyoruz ve kozayı bir şekilde kesip yüzey alanını küçültüyoruz. Küçülttüğümüz kozayı daha sonra pamuk haline getiriyoruz. Pamuk haline getirdikten sonra çözüp belli işlemler uyguladıktan sonra soğuk ile kurutarak porlu yapı elde ediyoruz. Porlu yapı elde ettikten sonra yara bandımız şekil alıyor. Bu yara bandını kullandığımız özelliğe göre herhangi bir şekilde yapabiliyoruz. Yüzey alanını arttırabiliyoruz ve büyük çaplı üretim gerçekleştirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Koza, porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakikada durdurabiliyor"
Piyasada bulunan yara bantları ile geliştirilen yara bandı arasında ki farkları anlatan Aras, "Hali hazırda kullandığımız yara bandı yaraya yapışarak yara yüzeyini tahrip edilebilir bir kapasiteye sahip. O yüzden yaranın hava almamasını sağlıyor. Bizim yara bandımız yaranın bir şekilde hava almasını sağlıyor ve yaraya direk teması daha kolay sağladığı için bu şekilde yaranın iyileşmesini sağlıyor. Kozanın kendi özelliğinden ve porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakika içerisinde durdurabiliyor. Kanamayı durdurması da yaranın iyileşme sürecine büyük katkı sağlıyor" dedi. Sağlık sektörüne büyük fayda sağlayacak bu ürün sayesinde iyileşmeyen yaralar kısa süre içinde iyileşebilecek.