Toplumu en çok tehdit eden ve kamuoyunun dikkatinin yoğunlaştığı hastalıkların başında bulaşıcı hastalıklar geliyor. Bu hastalıkların tanınması, tedavisi ve önlenmesi, infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlık dalının başlıca ilgi alanı.
Deli dana hastalığı, kuş gribi, AIDS, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, tularemi, hantavirüs infeksiyonu, tatarcık ateşi adları son yıllarda gündemden düşmeyen bu hastalıkların sadece birkaçı.
KLİMİK Derneği, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanıyla ilişkili sağlık hizmetlerinin, bilimsel çalışmaların ve uzmanlık eğitiminin düzeyini ülke çapında yükseltmeyi hedefleyen etkinliklerini 24 yıldır aralıksız olarak sürdürüyor.
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda KLİMİK’in de başkanlığını yapan Prof. Dr. Haluk Eraksoy, ilgili hekimlerin eğitimlerine katkıda bulunmak üzere genellikle Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, üniversiteler, eğitim hastaneleri ve uzmanlık dernekleriyle de işbirliğine giderek çeşitli bilimsel etkinlikler düzenlediklerini söylüyor.
Bundan yedi-sekiz yıl önce hayatımıza giren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ni ilk kez bu başlıkla çıkan bir haberle duymuştuk. Prof. Dr. Haluk Eraksoy, konuyla ilgili çalışmalara hızlıca başlayan KLİMİK Derneği’nin de bu tarihten yaklaşık bir yıl sonra, hastalıkla ilgili ilk bilimsel toplantıyı Sağlık Bakanlığı ile birlikte, 22 Ekim 2003’te gerçekleştirildiğini söylüyor.
Derneğin çalışmaları tabii bununla sınırlı değil.
Örneğin uygunsuz antibiyotik kullanımına dair 25 ilde, ilgili tüm hekimleri kapsayan toplantılar, Küresel Fon HIV/AIDS Önleme ve Destek Programı kapsamında “İstanbul’da Kayıt Dışı Seks İşçilerinde HIV/AIDS Korunma Bilinci ve İsteğinin Yükseltilmesi” adlı proje bunlardan birkaçı. Dünya El Yıkama Günü’nde de boş durmayan dernek, özellikle domuz gribi salgınından sonra önem kazanan el hijyeni konusunda da kamuoyuna yönelik farkındalık etkinlikleri düzenledi.
Derneğin uluslararası etkinliklere yönelik çalışmaları da mevcut. KLİMİK, Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği (ESCMID) ile işbirliği içinde önemli uluslararası toplantılar düzenliyor ve Türkiye’nin bu alanda çekim merkezi olması için çaba sarf ediyor.
Dernek ayrıca, her ay üç büyük ilimizde, üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantılar düzenliyor. Bu toplantılarda üyelerin karşılaştığı ciddi sorunlar gündeme alınmakta, çözüm yolları ve ortak yaklaşımlar üzerinde çalışılıyor.