Kısırlık Nedir?

Cinsel yönden aktif ve korunma yöntemi uygulamayan çiftlerin bir yıl içerisinde gebelik elde edememesi durumudur.

Cinsel yönden aktif ve korunma yöntemi uygulamayan çiftlerin bir yıl içerisinde gebelik elde edememesi durumudur. Çiftlerin yaklaşık %15'i istemelerine rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olamamaktadır. Kısırlık hem erkek hemde kadın nedenli olabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık %20'si saf erkek kaynaklı, %30-40 kadarında da erkek faktörünün katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.

Erkek kaynaklı kısırlığın yaklaşık %20-30 oranında nedeni bilinmez (İdiyopatik Erkek İnfertilitesi). Bilinen nedenler arasında varikosel, doğuştan yada sonradan gelişen ürogenital sistem bozuklukları, hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, genetik ve immunolojik hastalıklar bulunmaktadır.

Kısırlık nedeni ile başvuran erkek hastalarda başlangıç değerlendirme iyi bir anamnez ve fizik muayeneden sonra iki adet semen analizi ve hormon tahlillerinden (FSH-Testosteron) oluşmaktadır. Erkeklerin %1'inde semende hiç sperm bulunmaz iken kısırlık nedeniyle başvuranların %10-15'inde semen analizinde sperm bulunmaz. Semen analizinde sperm olmamasına azoospermi denir.

 Azoospermi temel olarak ikiye ayrılır;

1- Sperm üretiminin az veya hiç olmaması (non-obstrüktifazoospermi).
2- Normal sperm üretimi olmasına sağmen sperm kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle spermin dışarı atılamaması (obstrüktifazoospermi).

 Semen tahlilinde sperm miktarı çok az (sperm sayısı < 5 milyon/cc) ya da hiç olmayan hastalar daha ileri değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Özellikle düşük sperm sayılı hastaların %10-15'inde genetik anomali saptanmaktadır. Bu nedenle bu hastalarda tedaviden önce Karyotip ve AZF gen analizi denilen genetik testler bakılmalıdır. Genetik testlerde anomali saptanması durumunda hastalar uygun birşekilde bilgilendirilmelidir.

 Değerlendirme sonucunda testislerde sperm üretiminin yetersiz olduğu ve bu nedenle semen analizinde sperm bulunmayan yada sperm miktarı çok az olan hastalar için testisten ameliyatla sperm elde etme yöntemi (TESE) denenmelidir.

Op.Dr.Murat ÇELTİK
İstanbul Cerrahi Hastanesi
0 212 296 94 50
0 536 886 12 96

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler