Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, diş köklerinden diş etlerine ve diş içlerinde yer alan sinirlerin zedelenmesi, görevini yerine getirememesi gibi koşullarda yapılan bir işlemdir.

Dişlerimizin arka ve iç bölümlerinde yer alan pulpa ismi verilen odacıkların zarar görmüş sinirlerin alınarak yerinin tamamıyla hava almayacak şekilde dolumu ile gerçekleştirilen bir diş tedavisi yöntemidir.


Kanal tedavisinin amacı nedir?

Sağlığını yitiren sinirlerin alınarak dişlerin görevini ifade etmeye devam ettirilmesini sağlayan bir tedavi dalı olup aynı zamanda diş kök ve etlerinin de korunmasını sağlamaktır. Bu şekilde hastalıklı diş sinirlerinin yayılarak diğer diş ve diş etlerine sıçramaları önlenmiş olmaktadır.

Kanal tedavisine neden gereksinim hissederiz?

Bu tedavi şeklinin gerekli olduğu durumların başındaki en büyük sorunlardan biri olan diş çürükleri sebep olmaktadır. Diş hastalıklarına neden olan bazı bakteri türleri önemli enfeksiyonlara neden olmuyorken karbonhidrat odaklı bakteri grupları ise diş minesi ve hatta mine içi dent bölümlerine dahi olumsuz yönde etki edebilecek asitler içermektedir. Bu gruplar özellikle diş sinirlerine yönelik ilerlemelerini devam ettirmektedirler hal böyle olunca da sinirlerin ilerleyişini durdurmak için kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Dişlerinize yönelik herhangi bir fiziksel darbe bile diş iç kısımlarında bulunan yumuşak pulpa dokularına yönelik hayati risk taşıyabilir. Bu sebeple dişlere gönderilen kan akışı yavaşlar veya zarara uğrayarak tamamen durur. Bu durumun akabinde ise dişler kuvvetini yitirerek olağan beyaz rengini kaybeder, hasta olur. Bu durumlarda yapılabilecek en doğru ve en etkili tedavi ise kesinlikle kanal tedavisi uygulamalarıdır. 

Kanal tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Tedavi başlangıcında öncelikle dişe zarar veren bakterilerin tamamen arındırılması ve dezenfekte edilmesi şarttır. Böylece tedavi sonrasında tekrar üreyerek dişi hasta etmeleri önlenmiş olur. Toksin ve bakterilerin dezenfekte edilmesinin ardından hem dişlere hem de vücuda iltihabik reaksiyonların girilmesi engellenmiş olacaktır. Diğer aşamada ise diş etlerine anestezi verilerek hastanın olası acılardan uzak tutulması hedeflenir. Çürük bölgeler olası operasyonlardan geçirilir ve hızlıca sinirlerden temizlenir. Aynı zamanda bakterilerin yok edilmesi için dezenfektan özelliği taşıyan minerallerle temizlik desteklenir. Diş köküne doğru ilerlenerek sinir tahribatına göre kanal genişletilir dolgu oranı gerçekleştirilir.. Bu tedavi şekli genellikle tek seans operasyonla bitmekle beraber çoklu seans işlemleri de gerektirmektedir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler