İmplant Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kaybedilen dişin yerine yenisini koymak için en başarılı yöntem olarak kabul edilen dental implantlar güvenli ellerde yapılmadığı zaman sağlıklı dokularınız da zarar görebilir.

İmplant sistemlerinin diş hekimliğinde kullanılmasıyla beraber birkaç sene önce imkansız gibi görülen tedaviler mümkün hale geldi ve diş hekimliğinde bir sağlık devrimi yapılmış oldu. Kaybedilen dişin yerine yenisini koymak için en başarılı yöntem olarak kabul edilen dental implantlar, sadece aktif hayatınızdan zevk almanızı sağlayacak güven ve psikolojiyi kazanmanızı sağlamaz, aynı zamanda gülüşünüzü güzelleştirir, istediğiniz yemeği yiyebilmenizi sağlar. Ayrıca yüz yapınızı yeniden oluşturur ve daha genç bir görünüş sahibi olmanıza olanak tanır.

Dental implant ve kemik oluşturma işlemi modern tıbbın mucizesidir. Uygun zaman ve planlamayla muhteşem şeyler başarılabilir. Dental implantlar, kemikle kaynaştıktan sonra yapay diş gibi kullanılabilen ameliyatla diş etinizin içine yerleştirilen metal çivilerdir. Bu implantlar tek kaplama, köprü ya da hareketli protezin altında yapay dişi destekler. Geleneksel köprüler hâlâ çok iyi bir tedavi seçeneğidir. Fakat birçok kişide köprü yapılırken dişsiz alana komşu dişler kesilmek zorunda kalınmakta ve zamanla bu dişler de kaybedilmektedir. Böyle durumlarda tek dişin eksikliğini gidermek için yaptırılan tek diş implant ideal bir seçenek olacaktır. 

Sigara , süreci olumsuz etkiliyor 

Birçok sağlık işleminde olduğu gibi implant yerleştirme işleminde de başarı oranı kişiden kişiye değişir. Tedavi seçeneği olarak kullanılan implantların başarısızlık nedenleri arasında kötü kemik kalitesi, yetersiz kemik seviyesi, alt ve üst çeneler arasında yetersiz dikey mesafe, implant yapılacak alana komşu bölgelerdeki canlı anatomik yapılar ya da hâlâ gelişimi devam eden çene ve yüz yapıları sayılabilir. Şeker, osteoporöz ve sinüs problemi gibi belli kronik hastalıklar da implantın kemikle kaynaşmasını etkileyebilir. Sigara içen kişilere yapılan implantların da iyileşme süreci çok parlak değildir. Ancak uygun planlama, yerleştirme seçimi ve uygun şekilde implant uygulanması, başarı seviyesinin çok yüksek olmasını sağlayacaktır. İmplantın sizin için doğru seçim olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminiz sizin sağlık geçmişinizi değerlendirerek, ağzınızdan ölçü alarak planlama modelleri oluşturacak ve gerekirse panoramik röntgen alacaktır. Diş hekiminizin uzun dönem başarısı için en iyi bölgeyi tespit etmek, kemiğinizin kalitesini ve seviyesini tespit etmek için 3 boyutlu görüntüleme alınmasını önerebilir. 

Kemikle kaynaşması için beklenir 

Diş yerine konulan implantlarda tartışılması gereken bir diğer konu, dişin çekiminden hemen sonra çekim boşluğuna implant yerleştirilmesi konusudur. Diş hekimleri genellikle diş çekimi sonrası implantı yerleştirmek için altı ay beklerler. Ancak bu, tedaviyi ertelemek ve kalan kemiğin o zamana kadar incelmesine yol açmak anlamına gelebilir. İnce ve erimiş bir kemik, birinin gülüş estetiğinin oluşturulmasında önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu tarz tehlikeli kemik kalitesi diş eti dokusu etrafında kayıplara yol açarak estetik sorunlara neden olabilir. Diş çekimi sonrası kemik gelişiminin en çok olduğuna inanılmaktadır. Tek dişin çekimi sonrası hemen implant yüklenmesi şu durumlarda önerilmektedir: 

-Diş travmayla kaybedildiğinde 

-Dişler kırığa bağlı çekilmek zorunda kalındığında 

-Arkasından daimi diş gelmemiş, kökü erimiş, kalan süt dişlerinin çekimden sonra 

 -Kanal tedavisi başarısız olmuş dişlerin yerine Diş çekimi sonrası implantın hemen yerleştirilmesinin dezavantajı, çekim sonrası oluşan boşluğun kemikle birebir uyumlu bir kemik ilişkisi bulundurmamasıdır. İmplantın kemikle kaynaşabilmesi için yaklaşık iki ay beklenmektedir. Hangi sistemin kullanıldığına bağlı olarak, implantın üzerine kaplama yapılması iki ile altı ay arasında değişmektedir. İmplantın çekim sonrası hemen yerleştirilmesinin 10 yıllık dikkatli bir klinik inceleme sonrasında başarı şansının dişsiz alana yerleştirilen implanta yakın olduğu kanıtlanmıştır. Unutmayın, bu işlem kişiye özgüdür ve anlattığımız kriterlere uyan kişilere yapılabilir. 

Yapılan tedaviler her zaman başarılı olur mu?

Deneyimli bir diş hekimi, steril koşullar, işi bilen asistanlar ve kaliteli malzeme; hastaya özgü etkenlerden önce başarılı bir implant tedavisi için şarttır. Deneyimsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen cerrahi girişimler; küçük olsun büyük olsun çok vahim sonuçlar doğurabilir. İmplant yerleştirilen alanın bu bölgedeki kemiğin ve komşu anatomik oluşumların çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Milimetrik kaymalar bile sonucun başarısız olması için gereken nedeni sağlar. Özellikle üst çenede arka dişlerde yapılan implant uygulamalarında en büyük risk, burun tabanı ve üst çeneyle komşu olan sinüs boşluğunda oluşabilecek problemlerdir. Eğer bu bölgede implant yerleştirmesine uygun kalınlıkta ve kalitede kemik yoksa, implant yerleştirme esnasında implant kemiğe tutunamaz ve ilk aşamada uygun tutunma gerçekleştiremeyen implant bir an kayıp sinüs yani üst çene boşluğunun içerisine kaçabilir. 

Sağlıklı dokulara zarar verilmemeli

Deneyimsiz kişilerce gerçekleştirilen implant yerleştirme işleminde oluşabilecek en büyük problemleden biri de implanta komşu dişlerin zarar görmesidir. Yandaki dişler zarar görmesin diye köprü yaptırmak istemezken yanlış yerleşen implant direkt olarak dişlere zarar verip dişin canlılığını yitirmesine, hatta dişin çekimine yol açabilmektedir. Kısacası sağlığı ilgilendiren en basit işlemde olduğu gibi implant işlemlerinin de deneyimli hekimlerce uygun şartlar ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılması şarttır. Aksi takdirde başarısızlık, hatta sağlıklı dokulara zarar vermek bile kaçınılmaz olacaktır. 

Yanlış implant nelere yol açar?

 -Kanama, şişlik, ağrı 

 -Yumuşak doku yaralanmaları 

 -Alt çenede sinir hasarına bağlı dudaklarda geçici veya kalıcı duyu kaybı 

- Hava embolisi 
 

-Komşu dişlerin zarar görmesi 
 

-Kemik zedelenmeleri 
 

-Özellikle alt çenede kırık oluşması 
 

-İmplantın sinüs boşluğu, burun içi gibi vücut boşluklarına kaçması 

- Sinüs zarının zarar görmesine bağlı sinüzit gelişimi 

 -İmplant veya parçalarının aspirasyonu veya yutulması 

 -İmplant çevresinde enfeksion gelişmesi 
 

-Kemik greftleri kullanıldıysa bunlara bağlı gelişen enfeksiyon veya alerjik reaksiyon gelişmesi 

 -Kesi hatlarının açılması 

 -Ön bölgelerde protez yapıldıktan sonra diş etinden görülen koyu renkli yansıma 

 -Alt çenede dil bölgesindeki damarların zarar görmesine bağlı ağır kanama 
 İmplantın kaybı 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler