Hidrosel İçin Cerrahi Müdahale Dışında Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır?
Hidrosel’in (sol testis) cerrahi tedavisinin dışında başka bir tedavi yöntemi var mı? (ilaç,şifalı bitkiler....) İğne ile suyun absorbe edilmesinde başarı durumu nedir? Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
Hidrosel testisleri çevreleyen zarlar içinde sıvı birikimi sonucu oluşan bir veya iki torbanın şişmesidir. Yeni doğmuş bebeklerde yaygın olarak görülür. Anne karnında bebeğin oluşumu esnasında karın bölgesinden torbalarına doğru bir kanal uzanır ve bu kanalda ilerleyen testisler torbalara doğru indikten sonra bu kanalın karın ile bağlantısı kesilir. Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz.
Açıklık küçük ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek torbalarda ve testis çevresinde şişliğe neden olur. Bu durum hidrosel olarak adlandırılır. Açıklığın büyük olması durumunda ise bu açıklıktan karın içi organları sarkarak fıtık oluşturabilir. Ayrıca torbalara uygulanan travma, testis ve epididim iltihapları sonucunda hidrosel oluşabilir. Bu tipi erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda görülür. Hidroseller normal olarak doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sebeple 2-3 yaşından önce ameliyata gerek görülmez.
Genellikle acısız bir veya iki torbadaki şişlik en önemli belirtisidir. Hidrosel tanısında doğumdan itibaren torbalardaki şişlik hikâyesi önemlidir. Muayene ile ele şişlik gelir. Şiş torbanın arkasına bir ışık kaynağı tutulursa sıvı ile dolu olan torbanın ışığı geçirerek parladığı (transillüminsyon) görülür. Tanıyı doğrulayabilmek için ultrasound yapılması gerekebilir. Fıtıklarla ve testis torsiyonu gibi acil ameliyat gerektirebilecek durumlarla karışabileceğinden ayırıcı tanının mutlaka uzman doktor tarafından yapılması gereklidir. Bilinen hiçbir önleme yolu yoktur.
Tedavi:
Hidrosel genellikle tehlike yaratmaz. Bazı durumlarda kendiliğinden kaybolabilir. Tedavide iğne ile sıvının boşaltılması veya ameliyat seçenekleri uygulanır. İğne ile sıvının boşaltılması daha sonra hastalığın tekrarlamasını engellemez. Ameliyat seçeneğinde ise hem sıvı boşaltılır, hem de fıtık ameliyatında olduğu gibi torbalarla karın arasındaki açıklık tamir edilir. Çocuklarda kendiliğinden kaybolma olasılığı yüksek olduğundan 1 yaşından önce ameliyat önerilmez. Hidroselle birlikte fıtık varsa, ağrı çoksa acil ameliyat edilmesi gerekebilir.
Ameliyat ehli ellerde basit bir operasyondur. Ameliyattan sonraki 24 saatlik sürede torbalara buz konulması gerekebilir.
Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri