Su
Vücudumuzdaki su miktarı azaldığında cilt kurur ve canlılığını yitirir. Nemini kaybeden ciltte kırışıklıklar, çatlaklar ve solgun renk meydana gelir. Bu durumla karşılaşmamak için günde en az 10 bardak su içimi alışkanlık haline getirilmelidir. Bunun yanında çay, kahve, kafein içeriği fazla olan vücuttan su atıcı besinlerin tüketimine de dikkat edilmelidir.
Omega-3 Yağ Asitleri
Sağlıklı yağ çeşitlerinden biri olan omega-3 yağ asitleri, zararlı ışınlara karşı cildi korur. Ciltte kanser oluşumu riskini azaltır. Ayrıca cildin sağlığını ve elastik yapısını korur. Derin sularda yaşayan balıklar, keten tohumu ve keten tohumu yağı, ceviz, semizotu omega-3 kaynaklarıdır. Ayrıca kapsül şeklinde takviye olarak ta alınabilir.
C Vitamini
Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, cildi zarar veren etkilere karşı korur. Cilt rengini canlandırır, sivilce, kuruluk gibi cilt sorunlarının önüne geçer, yaşlanma etkilerini azaltır. Limon, avokado, ıspanak, havuç, kivi, elma, portakal, greyfurt, domates, sivri biber, kapya biber, salatalık, kuşburnu, karnabahar, çilek, maydanoz, dereotu, kırmızı lahana gibi besinlerden günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.
Protein
Kırmızı et, yumurta gibi kaliteli protein, çinko, demir içeren et çeşitleri cilt sağlığı açısından önemlidir. Haftada en az 2 kez, sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilerek tüketilmelidir.
Ananas
Ananasta bulunan Bromelain adlı enzim ciltte biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak cildin pürüzsüz görünümünü sağlar. Ciltteki ödemleri temizler, kırışıklıkları azaltır, cildi nemlendirir.
Maydanoz
İçerdiği bol miktarda C vitamini ile cildi onarır ve tazeler. Kollajen üretimini uyarır ve hücre yenilenmesini destekleyerek kırışıklıkları azaltır. Ciltte biriken ödemi atılmasını sağlar. Çiğ şekilde yenerek veya yüze maske yapılarak bu etkilerinden yararlanılabilir.
Taze Meyveler
Baharın gelmesiyle satışa sunulmaya başlayan rengarenk yaz meyveleri cildin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden zengindir. Antioksidan olan A ve C vitaminleri, nemlendirici etkisi olan E ve B vitaminleri çeşitlilik sağlanarak tüketildiğinde meyvelerden karşılanabilir.
Yeşil Çay
Antioksidan içeriği yüksek olan yeşil çay, ciltte leke oluşumunu önler. Cildin elastik dokusunu iyileştirerek sarkmayı ve yaşlanmayı azaltır.
Rafine Besinlere Dikkat!
Beyazlatma işlemi gören ve tüm besleyici değerlerinden uzaklaştırılan un, şeker gibi besinler cildin yaşlanmasını destekler. Bu besinler yerine B vitaminlerinden zengin olan tam tahıllı ürünler tercih edilmeli, mümkün olduğunca beslenmede şekere yer verilmemelidir. Vücudun şeker ihtiyacı doğal olarak bulunan meyvelerden karşılanabilir.
Fazla Tuz Çabuk Yaşlandırır!
Fazla tuzlu beslenme vücudun su tutmasına neden olur. Ödemli olan cilt daha kısa zamanda yaşlanma eğilimi gösterir ve sarkar. Günlük 4-5 gram tuz (1 silme çay kaşığı) sağlığımız için yeterlidir.
Fazla Kilo
Sürekli kilo alıp verme döngüsünde olmak cildin sarkmasına neden olur. Yağlanma sonucu gerilmiş ve çatlamış ciltte, bir de bu döngü içinde ise düzeltilemeyen çatlaklar ve lekelenmeler oluşur. Bunlara ortam hazırlamamak adına ideal kilo korunmalıdır. Bunun için öğün düzeni sağlanmalı ve haftada en az 4 gün spor yapılmalıdır.
Diyetisyen Fazile Yılmaz