Gonore

Toplumda belsoğukluğu olarak bilinen gonore kadında rahim boynuna, erkekte idrar yoluna yerleşir ve bu bölgelerde iltihaplanma yapar.

Enfeksiyonun belirtileri, bakteri ile karşılaştıktan sonra genellikle 1–4 gün içinde ortaya çıkar; ancak bazen bu süre biraz daha uzayabilir. Gonore tamamen belirtisiz de seyredebilir. Belirtisiz hastalık kadınlarda, erkeklere göre daha sıktır. Kadınlarda iltihap yukarıya doğru ilerleyebilir ve yumurtayı rahme taşıyan tüplere ulaşıp tıkanmaya yol açarak, kısırlık nedeni olabilir. Hatta buradan da karın içine yayılarak ağır, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara kadar ilerleyebilir.

Gonore' nin Belirtileri

Sarı-yeşil, bazen kokulu, bol miktarda akıntı. İdrar yaparken ağrı, sık idrar yapma isteği. Adet arası dönemde kanamalar. Cinsel ilişki sırasında ağrı.

Yol Açtığı Diğer Hastalıklar

Mikrobu taşıyan bir kişiyle ters ilişki sonucunda kadınlarda ve eşcinsel erkeklerde, dışkı kanalında gonore gelişebilir. Hastalık makat (dışkılama deliği) çevresinde ağrı ve akıntı ile seyreder. Bu bölge kızarık ve duyarlıdır, dışkı sümüklü ve irinli olabilir. Mikrobu taşıyan bir kişiyle ağız seksi sonucunda boğazda gonore meydana gelebilir. Bu durum bazen boğaz ağrısı ve yutma güçlüğüne neden olur. Cinsel organlarını elleyip, gözlerine süren kişilerde, mikrop içeren cinsel organ salgılarının gözle teması sonucunda, gözde bir enfeksiyon gelişebilir (gonore konjunktiviti). Yeni doğanlarda, doğum sırasında anneden bulaşma yoluyla her iki gözkapağında şişme ve gözlerden cerahatli akıntı görülebilir. Gonore kan dolaşımıyla vücudun başka bölgelerine, özellikle deri ve eklemlere de yayılabilir.

Gonore' in Bulaşma Yolları

  • Cinsel ilişki (vajinal, anal, oral).
  • Hamile anneden bebeğine doğum sırasında
  • Tanı

    Cinsel bölge hekim tarafından muayene edilir. Erkeklerde penisten, kadınlarda ise rahim ağzından akıntı örneği alınır. Bu amaç için ucu pamuklu çubuklar kullanılır. Hastadan alınan örnek mikroskop altında incelenir ve kültüre ekilir. Bakterinin (gonokok) mikroskopta görülmesi veya kültürde üretilmesi ile tanı konur. Kadınlarda bu yöntemlerle tanı koyma oranı erkeklerdekine göre daha düşüktür (%60).

    Tedavi

  • Genellikle kas içine tek bir antibiyotik enjeksiyonu ya da ağızdan alınan tek antibiyotik hapı ile tedavi edilebilir.
  • Gonoreli erkek ve kadınlarda klamidya enfeksiyonu sık görüldüğünden, hastalara ayrıca bu hastalık için de tedavi verilmelidir.
  • İlgili Sağlık Konuları

    İlgili Haberler