Gıda hassasiyeti olanlar, çölyak hastaları, çocuk hekimleri ve gastroenterologları hedefleyen glütensiz kahvaltı tarifleri, yemek pişirmeyi seven herkese farklı seçenekler sunuyor.
Aslıhan Koruyan Sabancı’nın iki yıl süren yoğun çalışma sonucunda kaleme aldığı ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’, Türk mutfağı üzerine hazırlanan ve besin analizleri içeren dünyada ve Türkiye’deki ilk glütensiz yemek kitabı. NTV Yayınları’ndan çıkan kitabı hazırlarken birçok soruya yanıt aradığını belirten Sabancı, “Örneğin Çölyak hastalığı, glüten alerjisi ve glüten duyarlılığı arasındaki farklar nedir?
Bu hastalıkların belirtileri, tedavi yöntemleri nedir? Glüten içeren gıda maddelerinin bir listesi var mı? Gıda hassasiyetini yenmek için sağlıklı bir bağışıklık sistemi nasıl oluşturulabilir? Tariflerim ve kullandığım gıda malzemeleri sağlıklı beslenmeyi ne kadar destekliyor? Bunların yanıtlarını uzmanlar aracılığıyla buldum ve okuyucularıma sunuyorum” diyor.
Besin duyarlılığı olduğunu öğrenince kolları sıvayan ve glütensiz yemek tariflerini araştıran Sabancı’nın birikimini paylaştığı kitabından derlediğimiz yazı dizimize kahvaltı tarifleriyle başlıyoruz.
Glüten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğday; başta çavdar, arpa, yulaf olmak üzere diğer hububat tahıllarıyla da yakından ilgilidir ve bu nedenle bu tahıllar da glüten içerir. Son yıllarda sıkça duyulan çölyak hastalığına sahip kişiler, glüten içeren gıda yediklerinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsağa zarar verir ve vücudun bağışıklık sisteminde hasara neden olur.
Sade Pankek
2 yumurta l 1/2 su bardağı mısır unu
1/4 su bardağı pirinç unu l 1/2 su bardağı kaymak l 1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı Akçaağaç şurubu
2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı
Yumurta, toz şeker, bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve kaymağı bir kasede kabarıncaya kadar çırpın. Karışıma; pirinç unu, mısır unu ve kabartma tozu ekleyin. Tavayı fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağlayın. Karışımdan bir az alarak tavanıza 10-15 cm çaplı bir pankek oluşturacak şekilde dökün. Pankeki üzerinde küçük baloncuklar oluşuncaya kadar orta hararetli ısıda pişirin, sonra diğer yüzünü çevirin. Pankekin lastik gibi olmaması için devamlı ters yüz etmekten kaçının. Akçaağaç şurubu, taze dağ meyveleri, bal ya da dondurmayla servis yapın.
Püre
2 orta boy avokado
2 orta boy domates
1 küçük boy kuru soğan
1 diş sarmısak
1/2 limonun suyu
1/2 demet
taze kişniş
Hazırlanışı
Soğan ve sarmısağı çok ince, küçük küpler şeklinde doğrayıp karıştırın.
Önce domatesleri, daha sonra da avokadoları küçük küpler şeklinde doğrayarak soğan ve sarmısağı ilave edin.
Üzerine doğranmış kişniş yaprağını, limon suyunu, tuz ve zeytinyağını ilave edip tüm malzemeyi çatalla hafifçe ezerek karıştırdıktan sonra servis edin.
Milliyet