Erkeklerin En Çok Bu Estetiği Yaptırıyor!

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sönmez 20"li yaşlarda başlayabilen erkek tipi saç dökülmesini önleyen ilaçlar olmasına rağmen kalıcı çözümün saç ekimi olduğunu söylüyor.

Erkek tipi saç dökülmesi bazen yirmili yaşlar gibi oldukça erken bir dönemde bile ortaya çıkabilir.  Genetik ve hormonal etkilere bağlı kaçınılamaz bir durum olan saç dökülmesi, pek çok erkek için bir kâbus olabilir. 

Doç. Dr. Ahmet Sönmez: “Deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki çoğu erkek için en büyük estetik problem saçlarının dökülmesidir. Neyse ki saç restorasyonu konusunda özellikle son yirmi yılda ortaya çıkan gelişmeler sayesinde erkeklerin kaderi değişiyor. On sene sonrası ise çok daha etkin yöntemleri vaad ediyor.” Şeklinde konuştu.

Dökülme başlar başlamaz saç ekimi yapılmalı mı?

Dökülme ilk başladığı dönemlerde muhtemel bir cerrahiyi geciktirmek ve mevcut saçları korumak için kullanılan başlıca iki tane ilaç bulunuyor.  Doç. Dr. Ahmet Sönmez bu ilaçları söyle değerlendiriyor: “Bunlardan bir tanesi saçlı deriye sprey olarak uygulanabilir, diğeri ise hap olarak kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçlardaki bir sorun herkeste aynı düzeyde etkili olamamalarıdır. Bazı hastalar son derece fayda görürken bazılarına etkisi olmamaktadır.

Bir diğer sorun da ilaç kesildikten belli bir müddet sonra eski duruma geri dönülmesidir, yani tedavinin ömür boyu devam etmesi gerekmektedir. Bu ilaçlar dışında özellikle kozmetik endüstrisi tarafından geliştirilmiş onlarca ilaç, krem, cihaz olsa da bunların bilimsel olarak etkinlikleri halen sorgulanmaktadır.

Estetik Cerrahi saç ekimini 1930’larda keşfetti.

Saçsız bir bölgeye saç içeren bir deri parçasının modern cerrahi yöntemlerle nakledilmesi 1930-40’lı yıllara kadar dayanır. Son yirmi yıl içinde ise nakledilen üniteler 1-2’li saç tellerine kadar indirgenmiş, artık mikroskobik düzeyde çalışılmaya başlanmıştır.

Bu sayede ekilen saçların yeni yerinde yaşama şansı arttırılmış, hem de çok daha doğal sonuçlar ortaya çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler sayesinde ayrıca bir seferde daha fazla sayıda saç nakletmek mümkün hale gelmiştir. Artık saç alacak yeteri kadar alan olduğu takdirde her türlü dökülmüş bölge doğal bir şekilde saçlandırılabilmektedir. 

Erkeklerin en sık yaptırdığı estetik operasyon olan saç ekiminde ideal görüntü ekimden hemen sonra alınmıyor. Ekilen saçların bir kısmının “şok dökülme” ile dökülmesine rağmen, ekim yapılan yerdeki kökler bir süre sonra boşlukları doldurmaya başlıyor.

Doç. Dr. Ahmet Sönmez “Saçların döküklük durumuna göre bazen bir seansta bazen 2-3 seansta oldukça tatmin edici sonuçlar alınmaktadır. Her seans ortalama 6 saat sürer ve işlem lokal anestezi ile yapıldığından bu süre içinde hasta rahat bir şekilde sohbet edebilir. Ekilen saçların yeterli uzunluğa ulaşması için 8-9 aylık bir süre geçmesi gerekir.” Diye konuştu

Doç. Dr. Ahmet Sönmez bu konudaki bilimsel çalışmaların devam ettiğini ancak sürecin tamamlanmadığını ifade ederken : “Peki dökülmüş bölgeleri kapatmak için yeteri kadar saç alınabilecek alan yoksa ne yapılmaktadır? Saç transplantasyon cerrahisinde, günümüzde gelinen noktada bu durum için bir çözüm yoktur.

Bilim adamları doku mühendisliği teknikleriyle laboratuvar ortamında bir tek saç telinden birçok tel elde etmeyi başarmışlardır. Ancak bunun hastalar için ne zaman kullanılabilir bir teknoloji olarak sunulacağı henüz belirsizdir. Uluslararası Saç Restorasyon Derneği’nin yakın bir tarihte kendi üyeleri arasında yaptığı bir ankete göre üyelerin %60’a yakın bir kısmı bu teknolojinin önümüzdeki on yıl içinde kullanıma hazır olabileceğine inandıklarını belirtmiştir.” Dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler