Antalya'da torna ustası olan ve mesleği bırakıp pazarcılığa başlayan girişimci Kadir Vural, kas hastası yeğenini taşıma sorununu gidermek için bir sistem geliştirdi. Engelli ve yatağa bağımlı bireylerin hayatını kolaylaştıran araca Avrupa ülkelerinden de talep geldi.
Kepez ilçesinde asıl mesleği tornacılık olan ve pazarcılıkla uğraşan 32 yaşındaki Kadir Vural, kas hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olan yeğenini ziyarette ailesinin yaşadığı zorlukları görünce kolları sıvadı. İnternetten indirdiği bir video yardımıyla işe koyulan Vural, bir arkadaşının tornacı dükkanında bir haftada taşımayı kolaylaştırıcı engelli aracını yapmayı başardı. 50 metrekarelik bir iş yeri bulunan Vural'ın yaptığı engelli aracına Avrupa'dan da talep geldi.
Sektöre yeniden dönmesinde engelli yeğeninin çektiği sıkıntıların büyük rol oynadığını söyleyen Vural, ürünlerin çok pahalı olması sebebiyle bu ürünlerin videolarını izleyip, kendisinin de yapabileceğini fark ettiğini söyledi. Yeğeninin de bu ürünü istemesi üzerine kolları sıvadığını kaydeden Vural, arkadaşının dükkanında bir hafta içinde engelli yürütecini yapmayı başardığını dile getirdi. Yeğeninin yaptığı ürünü çok beğendiğini ifade eden Vural, sosyal medyaya da bir video yüklemesiyle birlikte taleplerin gelmeye başladığını belirtti.
"Pazarcılığı bıraktı"
Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya başlamasıyla büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Vural, "Pazarcılığı bırakıp bu işe yöneldim, küçük bir dükkan açtım. Engelli transferi, engelli yürüteç ve transferi ve tek yürüteç ürünleri yapmaya başladım. Bu ürünlerle yatalak kişinin rahatlıkla bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlıyoruz. Lavabo ihtiyacını bir kişi ile zorlanmadan istediğimiz yerde giderebiliyoruz. Tuvalet aparatı sayesinde çok kullanışlı ürünler. Tek başına bir anne çocuğuna bu ürünle rahatlıkla bakabilir" dedi.
"Engelli rahat taşınıyor"
Ürünleri sayesinde engelli bireyin hem yataktan kaldırılabildiğini hem de istenilen yükseklikte kriko ve kaldıraçlar sayesinde rahatlıkla taşınabildiğinin altını çizen Vural, "Fizik tedavi hastaları da kullanabiliyor. O nedenle talebimiz var. Yurt dışından 6 ülkeye ürünümden gönderdim. Türkiye'de de elimden geldiğince engelli kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyorum. Engelli bireyin durumu ve evinin özelliklerine göre ürünü yapıyorum" diye konuştu.
Dükkanında sipariş geldiği sürece üç günde bir engelli taşıma ürünlerinden birini yapabildiğini kaydeden Vural, "Fiyatı bin 500 TL ama amacımız engellilerin hayatını kolaylaştırmak. Yatalak hastanın hayatını kolaylaştıracak ürünler yapmayı istiyorum. Dükkanımda boş olduğum zaman yeni ürünler üzerinde çalışıyorum" dedi. - ANTALYA