Dünya Tütünsüz Günü'nde Yeşilay'ın Mesajı; "Düşün!"

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üye ülkelerince 1987'den beri kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları için kutlanıyor.

Gün geçtikçe yaygınlaşan ve ciddi bir halk sağlığı meselesi olan sigara kullanımına dikkat çekmek için Yeşilay; “Kendini, sevdiklerini, ülkeni, bütçeni, çevreyi, dünyayı düşün!” diyecek.


Kamuoyunu tütün ve tütün ürünleri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, konu ile ilgili toplumsal farkındalığın artması amacıyla her yıl 31 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkelerde Dünya Tütünsüz Günü etkinlikleri düzenleniyor. Türkiye’de her gün 300, her yıl 100 binden fazla insanın hayatına mal olan sigara bağımlılığı ile mücadele amacı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti sigaranın insanın kendisine, çevresine, doğaya, ekonomisine ve ülkesine verdiği zararlar ile etkili bir mesaj verecek.

Kişinin kendisinin ve çevresinin sağlığına verdiği zarardan tütün bağımlılığının maddi zararlarına;  tütün sebepli hastalıkların sağlık ekonomisine bindirdiği yükten tütün ürünlerinin doğaya verdiği zararlara kadar pek çok konuda “düşün” diyen mesajlar sosyal medya ve etkinlikler ile duyurulacak.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman sigara tüketiminin özellikle gençler arasında arttığı ve ilk kullanım yaşının giderek düştüğüne dikkat çekerek son yıllarda yapılan kanuni düzenlemeler sayesinde tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede ciddi bir mesafe alındığını ifade etti. Gençlerin arkadaş çevresi yanında aile tutumunun da sigara bağımlılığında önem arz ettiğini ifade eden Prof. Karaman; “Ailede ve ev içerisinde sigarayı gündelik yaşamın bir parçası olarak algılayan bir çocuğun bağımlı olma riski yüksektir. Ayrıca parçalanmış aileler, ilgisiz anne babalar suçla içli dışlı ortamlar da bu gençlerimizin taşıdığı riski artırmaktadır” dedi.

Eğitimcilere de büyük görevler düştüğünü ifade eden Prof. Dr. M. İhsan Karaman sözlerini şöyle sürdürdü; “Okullarda eğitimci ve idarecilerin gerekli mücadeleyi gösteremedikleri ya da mücadele verirken yalnız bırakıldıklarını görüyoruz. Bazı okullarımızın önünde öğretmenlerimizin sigara içtiklerini üzüntüyle görüyoruz. Öğrencilerin gözleri önünde sigara içilmesinin önlenmesi ya da sigara karşıtı kampanyalar düzenlemek isteyen öğretmenlerin desteklenmesi birer seçenek olarak düşünülmelidir.”

Dünya Sağlık Örgütü bu yılki Dünya Tütünsüz Günü’nün sloganı ise “Tütün vergilerinin artırılarak tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalık ve ölümlerin azaltılması”. Türkiye Yeşilay Cemiyeti ise bu günde farkındalığın artmasına yönelik pek çok çalışmaya imza atıyor. 28 Mayıs günü İstanbul Şehir hatları vapurlarında sigara içen bir vatandaş mizansenini kullanan Yeşilay yolcuların tepkilerini ölçümledi. Bunun yanında 30 Mayıs günü Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde “Bırakmak İstiyorum” film gösterimi düzenleyen Yeşilay, milletvekillerine bir de sunum gerçekleştirdi. Yeşilay ayrıca 31 Mayıs Cumartesi Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğrencileri işbirliği ile okul önündeki trafik ışıklarında vatandaşları uyarıcı pankart ve söylemlerle bir farkındalık eylemi gerçekleştirecek.

TÜRKİYE SİGARA İLE MÜCADELEDE ÖRNEK ÜLKE

Dünya Sağlık Örgütü, tüm üye ülkeleri ile tütün tüketimine önlem amacı ile “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni hazırladı. Ardından da sözleşme 178 ülkenin sağlık bakanlıklarınca imzalandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı sigara ile mücadelede çok ciddi bir program yürütüyor. 2008 yılında DSÖ’ce tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve ‘MPOWER’ olarak adlandırılan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke olan Türkiye 2013 yılında da örnek ülke olarak gösterildi. 31 Mayıs 2013’te DSÖ ile Sağlık bakanlığı arasında diğer ülkelere örnek ülke olunacağına dair anlaşma imzalandı. Aynı törende Yeşilay’a ‘Tütün Kontrolüne Katkı’ ödülü takdim edildi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler