Dokuz Kadından Biri İdrar Kaçırıyor!

Dokuz kadından birinde rastlanan ve kadınların yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmanın tedavisi mümkün!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ateş Karateke, dokuz kadından birinde görülen rahim sarkması ve idrar kaçırmanın önemli bir bölümünün ameliyatla düzeltilebildiğini bildirdi.

Karateke, yaptığı yazılı açıklamada, dokuz kadından birinde rastlanan ve kadınların yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmaya neden olan etkenlerin başında pelvik organ sarkmalarının geldiğini belirtti.

Yaş, gebelik, doğum, genetik yatkınlık, menopoz, obezite, ağır kaldırmak, kronik öksürük ve ciddi kabızlık gibi nedenlerin pelvik organ sarkmalarına neden olabildiğini (rahim, idrar torbası, anal kanal) neden olduğunu vurgulayan Karateke, bu sorunun ise idrar kaçırmaya yol açabildiğini kaydetti.

Pelvik organ sarkmalarında gebelik ve doğumun çok etkili olduğunu, vajinal doğum sayısı artıkça sarkma riskinin de 11 kat yükseldiğini vurgulayan Karateke, rahim sarkması ve idrar kaçırmanın bulgularının hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak bilinemediğini aktardı.

Prof. Dr. Karateke, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinal tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarı doğru sarkmanın ilk bulgular olabileceğine dikkati çekerek, bu sorun tedavi edilmediği takdirde zaman içinde kötüleşerek yaşam kalitesini gittikçe olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.

Ciddi sarkmaların nadir de olsa idrar yapamamaya ve böbrek hasarına neden olabildiğine işaret eden Karateke, rahim sarkması ile birlikte görülebilen idrar tutamamanın zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yaşam şekline zorlayabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Karateke, açıklamada "Yaklaşık dokuz kadından biri idrar kaçırma veya pelvik organ sarkması nedeni ile ameliyat olmaktadır. Bu ameliyatları olan kadınların üçte biri tekrar ameliyat için başvuruyor" dedi.

Birçok kadının idrar tutamamayı normal olarak kabul ettiğini, bir hastalık olmasa da altında yatan birçok neden olabildiğini vurgulayan Karateke, idrar tutamamanın Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının ilk bulgusu olarak da görüldüğü bilgisini verdi.

Karateke, idrar tutamamanın en sık iki nedeninin "stres ve sıkışma" olarak aktarıldığını kaydederek, sıkışma ile idrar kaçırmanın genelde ilaç ve pelvik taban kaslarının fizik tedavisi, stresle idrar kaçırmanın ise pelvik taban kaslarının egzersizi veya cerrahi yöntem ile tedavi edildiğini belirtti.

Rahim sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastaların tedavisinin sebeplerine, semptomların şiddetine, pelvik taban kaslarının güçlerine, cinsel aktivitelerine ve genel sağlık durumlarına göre şekillendirildiğini aktaran Prof. Dr. Karateke, açıklamasında "Rahim sarkması ve idrar tutamama tedavi edilen bir hastalıktır. Kısa süren bir operasyonla hastanın yaşam kalitesi yükselir" şeklinde görüşlerine yer verdi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler